Samsung brengt nieuwe vlaggenschip in twee varianten

markt_spelersDe afgelopen maanden heeft het geruchtencircuit al diverse details over het nieuwe vlaggenschip van Samsung onthuld. Gisteravond was het dan zover: de fabrikant toonde de smartphone Galaxy S6 aan de in het Spaanse Barcelona verzamelde wereldpers. Het apparaat is in twee modelvarianten beschikbaar en herbergt diverse noviteiten. Volgens industrieanalisten moet het Zuid-Koreaanse concern hiermee de concurrentie met aartsrivaal Apple weer beter aan kunnen gaan. In Nederland zijn de smartphones vanaf 10 april aanstaande verkrijgbaar.

Teus_van_der_Plaat_Samsung_Galaxy_S6De Galaxy S6 komt leverbaar in een ‘gewone’ uitvoering en een variant die zogenoemde ‘gebogen schermranden’ meekrijgt. Voor deze laatste uitvoering (‘edge’ gedoopt) geldt een meerprijs van 200 euro ten opzichte van de gewone S6. De edge is wat dikker (plus 0,2 mm), maar wel weer lichter dan zijn normale broertje (132 gram in plaats van 138 gram). Bij beide smartphones heeft Samsung gekozen voor een metalen behuizing, daar waar tot dusver in de Galaxy S-reeks plastic de boventoon voerde. Hiermee volgt het bedrijf de ontwerpfilosofie van concurrent Apple, die zijn iPhone-toestellen al langer voorziet van een metalen behuizing. Aan de voorkant zit nu een aanraakscherm gemaakt van het nieuwste (en naar verluidt, het meest stevige tot dusver) Gorilla Glass: versie 4. Het 5,1-inch grote scherm zelf is ook verbeterd als het gaat om de resolutie: van 1080x1920 pixels in de S5 naar 1440x2560 pixels (de Quad HD-standaard). Eenzelfde soort upgrade is ook te vinden bij de ingebouwde camera’s. De voorste camera krijgt een resolutie van 5 MP, terwijl de camera aan de achterkant voortaan foto’s oplevert van maximaal 13 MP. Betere software zou er voor moeten zorgen dat gebruikers betere foto’s kunnen maken bij minder goede lichtomstandigheden. Opmerkelijk is dat Samsung voor het eerst in zijn Galaxy S-reeks kiest voor het weglaten van de mogelijkheid om een micro SD-kaart voor geheugenopslag te plaatsen.

De Galaxy S6 en S6 edge zijn voorzien een door Samsung ontwikkelde 64-bits processor, een nieuw type werkgeheugen (LPDDR4) en een snellere variant van flashgeheugen voor gegevensopslag (UFS 2.0).  Volgens Samsung moet dit allemaal bijdragen tot zowel een snellere verwerking als een energiezuinigere werking. Ondanks het feit dat de ingebouwde, niet verwisselbare, accu minder krachtig is dan die in de Galaxy S5 (2600 mAh in plaats van 2800 mAh) moet de S6 hierdoor langer kunnen blijven functioneren. Als de accu leeg raakt, zou een kleine tien minuten oplaadtijd genoeg moeten zijn om het kersverse Samsung-vlaggenschip weer een uur of vier werktijd te geven. Dat opladen kan zowel met de ‘klassieke’ USB-kabel als draadloos. Voor dat laatste biedt de S6 ondersteuning van een reeks oplaadstandaarden (MPA en WPC), waaronder de meest gebruikte: de Qi-standaard.

Samsung heeft de Galaxy S6 verder al voorbereid voor het later dit jaar te introduceren Samsung Pay, een platform voor mobiele betalingen. Hiervoor hebben de apparaten Near Field Communication- en Magnetic Secure Transmission-ondersteuning meegekregen. De fabrikant legt in zijn nieuwe vlaggenschip tevens het accent op beveiliging. Zo zijn beide varianten van de S6 uitgerust met een vingerafdrukscanner en eigen security- en beheersoftware KNOX. Tevens hebben de apparaten een ‘Find My Mobile’-functie, waarmee gebruikers hun telefoon, bij bijvoorbeeld diefstal, op afstand kunnen lokaliseren.

De Galaxy S6 zal in Nederland vanaf 10 april in diverse kleuren (wit, zwart, goud, blauw) verkrijgbaar zijn. De adviesverkoopprijzen zijn eveneens al bekendgemaakt: 699 euro (32 GB geheugen), 799 euro (64 GB) en 899 euro (128 GB). De Galaxy S6 edge is in de drie geheugenuitvoeringen 200 euro duurder dan zijn gewone broertje. Tevens is de edge in het groen (‘Green Emerald’) verkrijgbaar. De blauwe variant is voorbehouden aan de reguliere S6.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.