Mitel neemt Mavenir Systems over

markt_spelersTelecomfabrikant Mitel lijft branchegenoot Mavenir Systems in. Het Canadese bedrijf telt circa 560 miljoen Amerikaanse dollars in contanten en aandelen neer voor de aanbieder van telecom-gerelateerde diensten. Mavenir rekent wereldwijd ruim 130 mobiele operators tot zijn klantenkring.

Met de overname van Mavenir krijgt Mitel in één klap een stevige aanwezigheid in de mobiele operator-markt. Mitel heeft zich tot dusver met name gericht op het leveren van telecomhardware en –software (zowel ‘on premise’ als vanuit de cloud) voor gebruik door bedrijven en non-profit organisaties.

Het in 2005 door Rashad Ali opgerichte Mavenir Systems heeft tot dusver 105 miljoen dollar aan investeringskapitaal weten binnen te halen. Het bedrijf levert op Rich Communication Service-gebaseerde diensten en software aan mobiele operators waarmee onder andere Voice over LTE en andere 4G-gerelateerde unified communications-toepassingen mogelijk worden. In 2014 heeft Mavenir Systems een omzet van 129,8 miljoen dollar geboekt. Daarbij leed het een verlies van 17,1 miljoen dollar (2013: -7,7 miljoen dollar).

'Wellicht is Mitel mede geïnspireerd geraakt door de ontwikkelingen in de Nederlandse markt'

Zo zegt Jan van Alphen, voorzitter van BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren. 'De Nederlandse overheid biedt naast de publieke domeinen met de vrijgave van de DECT-guardband ook meer ruimte aan private initiatieven op het gebied van mobiele netwerken, systemen en applicaties. Hierdoor is binnen Nederland sprake van een extra vlucht in de groei van deze mobiele toepassingen, zowel binnen de indoor- als outdooromgevingen. Een aantal BTG-leden zijn op dit terrein mede pionier in Nederland, waaronder Isala in Zwolle, UMC Utrecht en Defensie. Deze verwachting geldt zeker ten aanzien van de zorgsector, aangezien dit een van de speerpunten is van Mitel. Vooral deze leden juichen de overname van Mavenir door Mitel extra toe, want hiermee ontstaan nieuwe innovatiemogelijkheden die binnen diverse bedrijfsbranches, van Zorg tot Logistiek toepasbaar zijn.'

De positieve mening van Van Alphen wordt gedeeld door Teus van der Plaat, woordvoerder van BTG:

'De overname van Mavenir is een goede zet van Mitel. Het had geen positie in de wereld waar Mavenir zijn klanten heeft. In Nederland draait Mavenir met zijn IMS-systeem bij bijna alle mobiele netwerk operators, waaronder KPN, Tele2 en Vodafone. Men is sterk in Voice over LTE en daar bijna wereldwijd marktleider. Te verwachten is dat Mitel de Mavenir-technologie gaat integreren met zijn Pabx-systemen. Overigens was Mitel, als wij de geruchten mogen geloven, niet de enige partij die in Mavenir was geïnteresseerd. Eerder was er als sprake van een mogelijke overname door Cisco , die ook aandeelhouder in Mavenir was.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.