Apple geeft meer details over zijn Watch

markt_spelersFabrikant Apple heeft tijdens een recente persbijeenkomst in het Amerikaanse San Francisco meer details bekend gemaakt over hun nieuwe Apple Watch. Het horloge is vanaf 24 april verkrijgbaar in Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Apple Watch is verkrijgbaar in twee maten: 38 mm en 42 mm. Bovendien zijn er drie verschillende collecties: Apple Watch Sport, Apple Watch en Apple Watch Edition.

De verwachtingen over de verkoop en de impact van het overmaatse polshorloge zijn bij Apple hooggespannen.

Tim Cook, CEO Apple

'Met Apple Watch beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen mens en technologie. We denken dan ook dat onze klanten heel enthousiast zullen zijn.'

'We kunnen niet wachten tot onze klanten de Apple Watch in handen krijgen. Met de Watch kunnen mensen eenvoudig belangrijke informatie bekijken, met anderen communiceren en hun dag maximaal benutten doordat ze zich meer bewust zijn van hun dagelijkse activiteiten.' Om alle functionaliteit van de Watch te kunnen gebruiken, moet het horloge altijd verbonden zijn met een iPhone. Zonder een iPhone werkt het horloge niet, aldus topman Cook.

Apple_Watch

Apple Watch (foto: Telecommagazine)

Apple Watch beschikt over een aantal nieuwe features, waaronder de Digital Crown, een manier waarop de gebruiker vloeiend kan scrollen, zoomen en navigeren zonder dat het zicht op het display wordt belemmerd. Het Retina-scherm van de Apple Watch is verder uitgerust met ‘Force Touch’, een technologie waarmee onderscheid kan worden gemaakt tussen aantikken en indrukken. En de gloednieuwe Taptic Engine geeft een discreet tikje op de pols als er een melding of bericht binnen komt. Met Apple Watch kunnen direct vanaf de pols berichten worden verstuurd, e-mail worden gelezen en telefoontjes die op de verbonden iPhone binnenkomen direct worden beantwoord. De Apple Watch beschikt over een nieuw ontwikkeld oplaadsysteem – een combinatie van de MagSafe-technologie van Apple en opladen via inductie – waarbij de aansluiting gemakkelijk vastklikt.

Verder heeft de Apple Watch de reguliere horlogefunctie meegekregen. Volgens de fabrikant houdt het apparaat de tijd binnen 50 milliseconden van de wereldtijd (UTC) bij. De Watch kan naar wens worden aangepast met allerlei wijzerplaten, van traditioneel analoog zoals Chronogaaf, tot Modulair waarop veel informatie past of Beweging, met een animatie van vlinders en kwallen.

Gezondheids- en fitnesspartner

Apple stelt dat er op dit moment al de nodige speciale Watch-apps beschikbaar zijn. Zo kan er met een Über-app een alternatieve taxi worden besteld, is het mogelijk om met een app van America Airlines een vlucht te boeken en zijn foto’s en berichten wereldkundig te maken met apps van Instagram en Twitter. Ook kan er met een speciale app garage- en hoteldeuren worden geopend. Industrieanalisten zien echter met name brood voor het horloge als het gaat om toepassingen in de fitness- en gezondheidssfeer. Apple heeft voor het eerste al enkele apps ingebouwd. Zo geeft de Activiteit-app een eenvoudige grafische weergave van dagelijkse activiteit door middel van drie ringen. De ringen geven aan hoeveel calorieën er zijn verbrand, hoelang en hoe fanatiek er is ingespannen en hoe vaak er wordt opgestaan na een tijd te hebben gezeten. In de Workout-app komen gedetailleerde meetgegevens voor de populairste soorten lichaamsbeweging, zoals wandelen, hardlopen en fietsen. Apple Watch maakt gebruik van sensoren voor verschillende soorten beweging, waaronder de versnellingsmeter, een ingebouwde hartslagmeter, gps en wifi.

De Apple Watch heeft inmiddels al enkele kritische geluiden op weten te wekken bij industrieanalisten. Met name de werktijd op een volle acculading is naar hun smaak te gering: de ingebouwde accu gaat tot 18 uur mee. Ook zetten zij vraagtekens bij de beprijzing van het apparaat. De prijs van de goedkoopste uitvoering – Apple Watch Sport edition 38 mm – gaat 349 dollar kosten en de gouden Apple Watch Edition begint bij 10.000 dollar. Vanaf tien april kan de Apple Watch vooruit worden besteld (maar dan voorlopig alleen in Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). Wanneer het eerste slimme horloge van Apple in Nederland beschikbaar is, wordt later door Apple bekend gemaakt. Wel is de Nederlandse Apple Store inmiddels aangepast en kan de Apple Watch in alle varianten online worden bekeken.

BTG

De Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren vraagt zich af, bij monde van woordvoerder Teus van der Plaat, in hoeverre de Apple Watch een echte productinnovatie mag worden genoemd.

'Het is de vraag hoe vernieuwend het een en ander is, gezien het grote aantal (sport) smart watches dat al op de markt is. Op het Mobile World Congres in Barcelona werden dit jaar door diverse fabrikanten vele tientallen van dergelijke apparaten getoond. Zo was er een slim polshorloge van de Chinese fabrikant Huawei die slechts 250 euro moet gaan kosten.'

Van der Plaat onderschrijft één van de kritiekpunten die industrieanalisten hebben ten aanzien van de Apple Watch: 'De beperkte werktijd op een volle acculading is, naar mijn mening, een echt probleem. De praktijk is dat de opgegeven werktijd zeker tot de helft reduceert na enige honderden keren opladen. Dat maakt zo’n apparaat dan niet prettig in het dagelijks gebruik. De tijd zal uitwijzen hoe de consumenten hiermee omgaan. Voor bedrijven zal zo’n horloge een flinke extra kostenpost betekenen als men medewerkers ermee gaat uitrusten.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.