WhatsApp voert ‘gratis bellen’ in

business_trendsWhatsApp-oprichter Jan Koum heeft bekendgemaakt dat zijn bedrijf nog dit jaar het mogelijk gaat maken om gratis, via Voice over IP, naar andere WhatsApp-gebruikers te bellen. Volgens Koum zitten veel gebruikers te wachten om ook met WhatsApp te kunnen bellen. De functie moet in het tweede kwartaal toegevoegd worden, voor zowel Google Android als Apple iOS. Windows Phone volgt mogelijk later.

Met de nieuwe functie gaat WhatsApp de strijd aan met onder andere Skype en Viber. Ook BlackBerry Messenger biedt al langer de mogelijkheid om via het internet andere BBM-gebruikers te bellen. Operators zien deze ontwikkelingen met lede ogen aan. Het betekent in potentie voor hen een verdere vermindering van de inkomsten uit mobiele spraaktelefonie.

Op internet circuleren nu al berichten hoe deze nieuwe functie te activeren. Voorlopig alleen nog op Android smartphones met de meest recente WhatsApp-versie: 2.11.561. Wanneer vervolgens een oproep ontvangen wordt, van iemand die al beschikt over de belfunctie, moet WhatsApp even worden afgesloten en opnieuw worden geopend. Daarna verschijnt de nieuwe bel interface op de Android smartphone.  Vervolgens kun je gratis een WhatsApp contact met een Android toestel bellen. WhatsApp heeft de functie nog niet officieel naar buiten gebracht. Binnenkort zal de belfunctie ook uitgerold worden naar Apple iOS.

Reactie BTG

'Over het algemeen wordt gezegd dat zogenoemde ‘Over The Top’-partijen zoals WhatsApp aan snelle innovatie doen. Ik moet zeggen dat het bij WhatsApp op dat gebied wel meevalt', merkt BTG-woordvoerder (Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers) Teus van der Plaat droogjes op. 'Ik was er in 2014 bij toen CEO Jan Koum dezelfde functionaliteit aankondigde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Blijkbaar is het allemaal niet zo simpel als een en ander pas over enkele maanden beschikbaar komt, terwijl er diverse andere partijen zijn die dit al aanbieden.'

BTG-woordvoerder Van der Plaat onderschat echter de mogelijke effecten van de WhatsApp VoIP-uitrol niet:

'Gezien het aantal WhatsApp-gebruikers zal het echter wel degelijk impact hebben op de consumptie van ‘gewone’ belminuten. Ik schat in dat operators mede hierdoor steeds meer ‘gratis mobiel bellen’ zullen aanbieden. Net zoals het al is gebeurd met sms-bundels.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.