Gartner: ‘Verkoop computerhardware stijgt licht dit jaar’

business_trendsVolgens marktonderzoeksbureau Gartner zal de totale markt voor computerapparatuur (pc's, tabletcomputers, ultramobiles en smartphones) dit jaar uitkomen op 2,5 miljard toestellen, een groei van 2,8 procent in vergelijking met 2014. Tegenover een groeiend volume staat evenwel een lagere omzet: de verwachte 226 miljard dollar is 7,2 procent minder dan de totaalomzet in het afgelopen jaar.

De daling in de omzet van pc's wordt volgens Gartner-onderzoeksdirecteur Ranjit Atwal veroorzaakt door verwachte prijsstijgingen die fabrikanten in Europa en andere regio's zullen doorvoeren als compensatie voor de sterkere dollar. Fabrikanten moeten die koersontwikkeling wel vertalen in hogere prijzen om nog zwarte cijfers te kunnen schrijven, en dat zal leiden tot lagere verkoopaantallen.

'Bedrijven zullen de aankoop van nieuwe pc's uitstellen, consumenten doen datzelfde, of kiezen voor een model met iets lagere specificaties en dito prijs. Maar het is geen echte marktdaling, het is vooral een aanpassing van de markt aan ontwikkelingen in de valutamarkten.'

Het grootste en meest winstgevende marktsegment, dat van mobiele telefoons, zal volgens Gartner dit jaar met 3,5 procent groeien naar 1,9 miljard stuks. Pc's, tabletcomputers en ultramobiles zullen goed zijn voor 543.000 stuks. Die aantallen groeien gestaag door naar 2,05 miljard mobiele telefoons en 603.000 'pc-devices' in 2017, aldus Gartner.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken (na registratie).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.