Consumentenbond: Dekking 4G in Nederland op orde

markt_spelersKPN, T-Mobile en Vodafone bieden op de meeste plekken waar ze 4G dekking beloven, inderdaad 4G aan. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De gemeten snelheden van mobiel internet zijn bijzonder hoog, al worden de snelheden die KPN en Vodafone voorspiegelen bij lange na niet gehaald. T-Mobile doet geen beloftes over de snelheden. De Consumentenbond adviseert consumenten om bij het kiezen van een mobiel abonnement niet af te gaan op de beloofde internetsnelheid en vóór het afsluiten van een abonnement goed de dekkingskaarten van de provider te bekijken.

Met dekkingskaarten is tot op postcodeniveau te achterhalen of het mogelijk is te bellen, sms'en en internetten en met welke internetsnelheid. Dekkingskaarten zijn te vinden op de website van de provider en op www.consumentenbond.nl/dekkingskaarten. Het gaat daarbij om de snelheid buitenshuis; de dekking binnen kan anders zijn. Bij de metingen van de internetsnelheid constateerde de Consumentenbond soms flinke uitschieters naar boven en naar beneden. Maar in veel gevallen (KPN 95 procent, T-Mobile 84 procent, Vodafone 93 procent) werd een snelheid gehaald van minstens 3 megabit/s, een snelheid die genoeg is voor video’s afspelen in HD-kwaliteit.

149 locaties

De Consumentenbond deed op 149 locaties, in de buitenlucht, verdeeld over heel Nederland dekkings- en snelheidsmetingen bij KPN, T-Mobile en Vodafone. Hierbij werden grote gemeentes, kleine dorpjes en 'probleemgebieden' volgens de dekkingskaarten van de providers meegenomen. Voor de steekproef werden per provider twee contracten afgesloten voor twee smartphones met een goede ontvangstkwaliteit (Apple iPhone 6 en Huawei Ascend P7). De metingen werden in januari en februari 2015 uitgevoerd, vijf keer per locatie en toestel. Het toestel werd steeds op dezelfde manier vastgehouden. Bekijk de video van het onderzoek 4G snelheid en dekking.

Tele2 heeft ook een eigen 4G-netwerk, maar zet pas sinds maart 2015 bestaande klanten over naar 4G. In maart 2016 verwacht deze provider een landelijke 4G-dekking te hebben. Klanten van Hi, Simyo en Telfort maken gebruik van het 4G-netwerk van KPN, klanten van Ben maken gebruik van 4G van T-Mobile. Hollandsnieuwe biedt nog geen 4G aan.

De constateringen van de Consumentenbond worden onderstreept door BTG-woordvoerder (Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers). Hij denkt dat er eind 2015 een ‘nog veel betere dekking’ in Nederland zal zijn.

Teus van der Plaat, woordvoerder

 'Operators KPN en Vodafone zijn bezig met  het bijschakelen van de 1800 MHz-frequentieband en het verder activeren van LTE A (Advanced). Het effect hiervan zal zijn dat de download speed van deze twee providers verbeterd.  T-Mobile gaat deze zomer ook LTE op 900 Mhz aanbieden waardoor de ‘in house’ dekking van haar LTE-aanbod aanmerkelijk zal verbeteren. Deze zomer zijn ook de eerste resultaten van operator Tele 2 te verwachten. Eind dit jaar moet Tele2 ook grote delen van het land met 4G-bestrijken. Het wordt een zeer interessant 4G-jaar. Ik verwacht dan ook dat eind 2015 er echt keus voor bedrijven en consumenten zal zijn op dit gebied.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.