AD: Razendsnel 4G laat traag wifi verdwijnen

AlgemeenAlgemeen Dagblad: Gratis wifi-hotspots in restaurants en andere locaties raken uit de gratie nu steeds meer Nederlanders beschikken over razendsnel 4G mobiel internet. 'Dat begint nu inderdaad langzaam te gebeuren,' ziet Teus van der Plaat van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG). 'Zeker nu databundels wat goedkoper worden.' 

Als paddenstoelen zijn ze de laatste jaren overal in Nederland uit de grond gesprongen: hotspots met gratis wifi-internet. In de McDonald's, de bibliotheek, de kroeg, de trein, of waar dan ook. De verbinding is echter vaak stroperig en traag, tot grote frustratie van veel mensen.

De oplossing dient zich al aan: razendsnel 4G of LTE mobiel internet. Dat is in de praktijk véél sneller en stabieler dan wifi. Gebruikers kunnen al snel met gemiddeld 2,5 Megabyte per seconde over het internet surfen, véél sneller dan de meeste wifi-punten. De Engelse operator EE constateerde daarom recent al dat meer en meer abonnees wifi-punten links laten liggen.

Voor het gehele AD-artikel >>

2 comments on “AD: Razendsnel 4G laat traag wifi verdwijnen

 1. Teus van der Plaat on

  Hoi Frans. Ik weet dat dit voor jou een gevoelig punt is, maar ik ervaar werkelijk op vele plekken een hogere download speed bij T Mobile dan mn glasvezel ( 85/80 mb ping 10 ms op 5 Ghz Wifi ) . De delay is slechter/minder, 20 versus 10 ms, de upload is ook minder, maar geregeld meet ik toch al 50 mb upload.
  Ik ben het dus met je eens dat een goed geconfigureerde Wifi 4G op dit moment verslaat, echter de praktijk is dat ik mn 2,4 Wifi heb uitgezet thuis, omdat er met 72 SSID’s rondom mijn huis in de 2,4 ghz geen normal 2,4 signal meer is te maken. De ene toetert nog harder dan de ander. Dit verhaal is niet uniek, ik hoor het overal in mijn kennissen kring. Dus als de 4G tarieven gaan dalen denk ik dat het een serieuze bedreiging wordt. Vgl de mensen uit Zweden die mij de situatie daar bevestigen. Voor 42 euro 100 Gig per maand, 80/40 mb. (en niet 5 euro per 10 gig zoals het ad schrijft) Zal voor velen voldoende zijn.
  Mvgrt Teus

 2. Frans Panken on

  Ha ha, dat is “wishfull thinking” waar operators al vanaf dag 1 op in zette (weet je nog de Hi-reclame met ‘bye bye Wi-Fi’?) Wi-Fi is nog altijd vele maken sneller dan 4G. Dat zal nog zeker lang zo blijven (voor degene die het goed configureren). Er zijn nog heel veel Nederlanders die data communicatie kopen via een MVNO en dus geen gebruik maken van 4G. Nog nooit jongeren hongerig zien zoeken naar Wi-Fi?

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.