KPN wil koper verder nieuw leven inblazen

markt_spelersOperator KPN wil voor het eind van 2016 85 procent van alle Nederlandse huishoudens desgewenst een snelle internetverbinding van ten minste 100 Mbps (nu nog 40 Mbps) kunnen aanbieden. Daarvoor wil KPN zowel de ‘oude’ koper- als de modernere glasvezelnetwerkinfrastructuur benutten. De operator heeft dit streven vandaag publiekelijk gedeeld tijdens een persconferentie.

KPN wil zijn oude kopernetwerkinfrastructuur de komende tijd wat nieuw leven inblazen. Daar waar via de VDSL-technologie via koper al hogere verbindingssnelheden mogelijk waren, heeft de operator nieuwe manieren gevonden om de lat toch nog wat hoger te leggen. Hierdoor zouden snelheden van 200 Mbps (download) en 60 Mbps (upload) commercieel uitrolbaar worden. Wanneer dat daadwerkelijk het geval zal zijn, is vooralsnog onbekend. Wel is duidelijk dat de operator de ‘upgrade’ van zijn kopernetwerk getrapt wil laten verlopen (per regio). Overigens zijn er in lab-omstandigheden al hogere downloadsnelheden via koper mogelijk: tot 400 Mbps. Ondertussen zal KPN ook meer werk maken van de verkoop van glasvezelabonnementen (500 Mbps down- en upload).

Upgrade vast en mobiel
De upgradewens van KPN beperkt zich niet tot het vaste netwerk; ook de mobiele infrastructuur krijgt de komende jaren een opfrisser. Zo wil de operator volgend jaar LTE Advanced een landelijke dekking van 65 procent geven (nu nog slechts in enkele grote stedelijke gebieden voorhanden). Verder is KPN van plan om nog dit jaar diverse proefprojecten te starten: van videobellen via 4G tot spraaktelefonie via 4G (ook bekend als Voice over LTE) en telefonie over WiFi-netwerken.

De ACM, Autoriteit Consument & Markt, heeft eveneens vandaag van zich laten horen met nieuws over KPN. De toezichthouder zegt niet te zijn ingegaan op de wens van KPN voor het open stellen van de kabelinfrastructuur van Ziggo (en UPC) aan derden. KPN moet wel haar eigen netwerk delen met de concurrentie, maar de ACM meent dat het openen van de kabels van Ziggo niet leidt tot meer concurrentie.

Wel kan KPN vanaf nu zelf zonder tussenkomst van de ACM onderhandelen over de prijs die zij wil vragen aan concurrenten voor toegang tot het KPN netwerk. ACM zegt hierover:

“KPN kan nu eerder investeringen doen die het kopernetwerk sneller maken. Voor afnemers leidt die aanpassing er toe dat ze eerder weten waar ze aan toe zijn.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.