Nokia koopt Alcatel-Lucent

markt_spelersDe Finse producent van netwerkapparatuur Nokia neemt de Franse branchegenoot Alcatel-Lucent over voor 15,6 miljard euro in aandelen. De beide fabrikanten van netwerkinfrastructuur gaan verder onder de naam Nokia Corporation. Daarnaast bevestigt Nokia dat het de mogelijke verkoop bekijkt van zijn digitale kaartendivisie HERE.

De huidige aandeelhouders van Nokia krijgen 66 procent van de nieuwe onderneming in handen. De rest van de aandelen gaan naar de Alcatel-Lucent aandeelhouders. Voor het nieuwe bedrijf gaan wereldwijd 110.000 mensen werken. De gezamenlijke omzet is zo’n 26 miljard euro.

Volgens beide partijen moeten de ‘synergievoordelen’ (lees: structurele kostenbesparingen) in 2019 maximaal 900 miljoen euro bedragen. Als alles goed gaat is de overname begin 2016 afgerond. Naar verluidt, moet het kersverse duo beter de concurrentie aangaan met branchegenoten als het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson.

Eerder deze week was er al het gerucht naar buiten gekomen dat Nokia interesse had in een bedrijfsonderdeel van Alcatel-Lucent. Het zou gaan om de divisie die apparatuur maakt voor mobiele netwerken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.