KPN verkoopt Belgische dochter

markt_spelersOperator KPN heeft zijn Belgische dochteronderneming BASE verkocht. KPN heeft hiervoor een overeenkomst bereikt met de Belgische kabelexploitant Telenet. Er wordt een bedrag van 1,325 miljard euro betaald voor de mobiele operator BASE. Door de samenvoeging met Telenet zal BASE Company volgens KPN in staat zijn om zowel vaste als mobiele diensten aan te gaan bieden in België. KPN gaat zich nu richten op de strategie als geïntegreerde dienstverlener in Nederland.

Het contante bedrag van 1,325 miljard euro impliceert volgens KPN een aantrekkelijke waardering voor BASE Company van 8,9 keer de EBITDA van 2014. Daarnaast zal KPN een meerderheidsbelang behouden in de netto opbrengsten die voort kunnen vloeien uit de lopende juridische zaak tegen de Belgische operator Belgacom (met de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder), welke BASE Company zal blijven voortzetten. De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van KPN hebben de transactie goedgekeurd, rekening houdend met de belangen van aandeelhouders en andere belanghebbenden. De transactie is onder voorbehoud van toestemming van de mededingingsautoriteiten. Daarnaast is de transactie onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden waaronder een break-up fee van 100 miljoen euro, te betalen door Telenet indien de mededingingsautoriteiten de transactie niet goedkeuren.

KPN is voornemens de opbrengsten van de verkoop te gebruiken om 'maximale waarde te creëren' voor zijn aandeelhouders. Een verdere aankondiging over de plannen voor de opbrengsten wordt gedaan zodra de transactie is afgerond.

Eelco Blok, CEO van KPN:

'We zijn tevreden met het akkoord dat we met Telenet hebben bereikt over de verkoop van BASE Company. De afgelopen jaren is BASE Company zeer succesvol geweest als uitdager in de Belgische mobiele markt. De transactie toont niet alleen onze toewijding aan met betrekking tot het realiseren van een aantrekkelijk rendement voor onze aandeelhouders, maar draagt ook bij aan de versterking van de marktpositie van BASE Company. Wij geloven in geïntegreerde dienstverlening en de combinatie van vaste en mobiele diensten levert in Nederland al zeer goede resultaten op, met groei van het aantal klanten en een stijgende klanttevredenheid. De goede voortgang die wij boeken, zal naar verwachting leiden tot een gestabiliseerde, geschoonde EBITDA aan het einde van 2015, een groeiende vrije kasstroom en een groeiend dividend.'

BASE Company is sinds 1999 actief in de Belgische mobiele markt. Het bedrijf is uitgegroeid tot een mobiele speler met 3,3 miljoen klanten en een marktaandeel op basis van de omzet uit mobiele diensten van ongeveer 21 procent aan het eind van 2014.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.