IBM stelt weer teleur met kwartaalresultaten

markt_spelersICT-concern IBM heeft in het eerste kwartaal van zijn fiscaal jaar 2015 voor de twaalfde keer achtereen een omzetdaling meegemaakt. Ook de winst daalde, zij het minder hard dan de omzet. Voornaamste redenen voor de teleurstellende resultaten zijn de moeizaam verlopende verkoop van diensten en producten met hoge winstmarges (zoals cloud computing) en stevige valutaschommelingen op de wereldmarkt.

In de eerste drie maanden van 2015 heeft IBM een omzet van 19,6 miljard dollar weten te boeken, een daling van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar. De nettowinst liep daarbij terug met 5 procent en kwam uit op 2,4 miljard dollar. Naar verluidt, beginnen Amerikaanse beleggers te morren over de waardedaling die het aandeel IBM de afgelopen twaalf maanden heeft laten zien. In die afgelopen periode is de koers in totaal met circa dertien procent gezakt.

Het ICT-concern heeft moeite om de omzet te laten groeien, zo constateren industrieanalisten. De afgelopen jaren heeft IBM diverse activiteiten met een lager dan gewenste winstmarge (zoals de verkoop van pc’s, chips en ‘gewone’ netwerkservers) vervreemd. Het bedrijf is tot dusver er nog niet in geslaagd om de omzet die daarbij is weggevallen, te compenseren met meer winstgevende activiteiten, zoals cloud computing en advieswerkzaamheden.  Ook spelen scherpe valutaschommelingen de onderneming parten: IBM haalt meer dan de helft van zijn omzet buiten de Amerikaanse thuismarkt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.