Apple scoort recordresultaten in tweede kwartaal

markt_spelersFabrikant Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015 zowel de omzet als de winst tot recordhoogten weten te laten groeien. De positieve prestaties zijn voor een groot deel te danken aan de verkoop van de iPhone-smartphone en een forse stijging van de aankopen in de App Store.

Daar waar in dezelfde periode in fiscaal 2014 Apple nog een omzet wist te melden van 54,6 miljard Amerikaanse dollars, heeft het bedrijf nu een omzet van 58 miljard weten te scoren (+27 procent). De nettowinst steeg met 33 procent naar 12,5 miljard dollar. Voor het derde kwartaal van 2015 verwacht de fabrikant een omzet van 46 tot 48 miljard dollar. De brutomarge zou daarbij tussen de 38,5 en 39,5 procent moeten komen te liggen. Aandeelhouders hebben tijdens de presentatie van de jongste kwartaalcijfers nog meer goed nieuws gekregen: Apple zal tot eind maart 2017 een slordige 200 miljard dollar gaan besteden aan de inkoop van eigen aandelen. Deze actie moet er voor gaan zorgen dat het aandeel Apple verder in waarde zal stijgen. Ook wil Apple de dividenduitkering per medio mei dit jaar verhogen met 11 procent.

De goede resultaten zijn voor een groot deel te wijten aan de verkoop van diverse iPhone-modellen. Volgens Apple heeft het in het tweede kwartaal van fiscaal 2015 61,17 miljoen exemplaren van zijn smartphone weten te slijten, goed voor een omzet van ruim 40,28 miljard dollar. In 2014 bedroeg dat aantal nog 43,71 miljoen stuks, goed voor een omzet van 26,06 miljard dollar. De iPad-tabletcomputers doen het echter minder goed. Wist Apple in het tweede kwartaal van 2014 daar nog 16,35 miljoen stuks (omzet 7,61 miljard dollar) van te verkopen, nu is de teller op 12,62 miljoen exemplaren (5,42 miljard dollar) blijven steken. De App Store (en andere ‘Stores’) was goed voor 4,99 miljard dollar (2014: 4,57 miljard).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.