Turkije overweegt van 3G naar 5G te gaan

business_trendsDe Turkse overheid overweegt direct van 3G naar 5G mobiele netwerkinfrastructuur over te stappen. Hierbij zou 4G, ook bekend als LTE, worden overgeslagen. Dat heeft Nurettin Canikli, de Turkse minister van Handel, laten weten. Hierdoor zou een eerder aangekondigde frequentieveiling voor 4G in Turkije voortijdig kunnen sneuvelen.

Minister Canikli’s aankondiging is een reactie op een oproep van president Tayyip Erdogan, die vorige week stelde dat het beter zou zijn om binnen twee jaar van 3G naar 5G over te gaan.

Canikli in de Turkse krant HaberTurk:

'De oproep van onze president is een duidelijke instructie. Wij zijn nu aan het bekijken of de 4G-frequentieveiling moet worden afgeblazen. Het zal over niet al te lange tijd duidelijk worden. '

De Turkse telecomtoezichthouder had eerder een deadline van 26 mei aanstaande gesteld voor de veiling van in totaal twintig frequentiesegmenten bestemd voor 4G. Volgens de Turkse overheid zou de veiling minimaal 2,3 miljard euro moeten opbrengen. De start van de uitrol van 4G-netwerkinfrastructuur stond gepland voor begin 2016.

Het is echter nog de vraag of een 5G-implementatie binnen twee jaar tot de mogelijkheden behoort. De bewuste technologie verkeert nog in een premature fase. Wel zijn er diverse fabrikanten en operators die al bezig zijn met de ontwikkeling van 5G. Zo heeft de Zuid-Koreaanse operator SK Telecom aangekondigd samen met de Finse producent van netwerkhardware een demonstratie van 5G te geven tijdens de Olympische Winterspelen in 2018. Een commerciële uitrol zou vervolgens in 2020 moeten plaatsvinden. In China is fabrikant Huawei (netwerkhardware en smartphones) eveneens bezig om een 5G-demonstratie voor te bereiden. Deze zou in 2018 tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Rusland zijn beslag moeten krijgen. In Japan heeft operator NTT DoCoMo laten weten dat het van plan is om in 2020 5G-diensten aan te gaan bieden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.