Nederland produceert 23,3 kilo elektronisch afval per inwoner

business_trendsWereldwijd is er een record aan elektronisch afval gedumpt in 2014 volgens de United Nations University. In totaal belandde 41,8 miljoen ton aan koelkasten, televisies, computers en smartphones op de vuilnisbelt. In 2013 werd er wereldwijd nog 39,8 miljoen ton geproduceerd.

Volgens de UN University is er een wereld te winnen als het afval wereldwijd – in totaal ruim 1,15 miljoen zware vrachtwagens vol – op een andere manier zou worden benut. Als al dit afval was gerecycled dan was er bijvoorbeeld 16.500 kiloton ijzer teruggewonnen, 1.900 kiloton aan koper en 300 ton aan goud. De totale waarde van dat gerecycled afval is door de UN University becijferd op circa 47,6 miljard euro.

Het meeste afval kwam vorig jaar uit de Verenigde Staten en China. Maar als het afval wordt afgezet tegen het aantal bewoners in een land, dan komt een heel ander beeld naar voren. De lijst wordt in dat geval aangevoerd door Noorwegen, gevolgd door Zwitserland, IJsland en Denemarken. Nederland staat op de zesde plek. In 2014 werd er gemiddeld 23,3 kilo elektronisch afval per Nederlander geproduceerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.