KPN: minder omzet, meer winst

markt_spelersOperator KPN heeft in de eerste drie maanden van 2015 3,9 procent minder omzet behaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Grootste boosdoener is de zwakke vraag naar data- en telecomdiensten in de zakelijke markt, aldus het bedrijf. De nettowinst is in het eerste kwartaal wel gestegen, mede door eerder doorgevoerde besparingsmaatregelen.

Het eerste kwartaal van 2015 heeft KPN een omzet opgeleverd van ruim 1,91 miljard euro, daar waar het in 2014 nog op 1,99 miljard euro was uitgekomen. Onderaan de streep heeft de operator in het eerste kwartaal van dit jaar echter meer weten over te houden: 15 miljoen euro (2014: 3 miljoen euro). Ook de vrije kasstroom heeft een positieve ontwikkeling laten zien en ging van -292 miljoen euro in 2014 naar 34 miljoen euro nu. In een schriftelijke toelichting op de kwartaalcijfers stelt KPN dat eerder doorgevoerde herstructureringsmaatregelen er voor hebben gezorgd dat de winstgevendheid is verbeterd. Zo zegt het bedrijf dat aan het eind van het eerste kwartaal van 2015 er circa 170 miljoen euro aan besparingen is gerealiseerd. Ook heeft KPN aangekondigd dat het in totaal 100 miljoen euro minder (van 1,4 miljard naar 1,3 miljard) zal investeren dan eerder gemeld. Het is echter niet duidelijk op welke gebieden KPN de hand op de investeringsknip wil houden.

Volgens CEO Eelco Blok is zijn bedrijf er inmiddels in geslaagd om weer meer klanten aan te trekken en minder klanten kwijt te raken. Zo heeft KPN in het eerste kwartaal van 2015 59.000 mobiele retail abonnees weten te verwerven, waardoor het totaal aantal klanten in dat segment op 3,63 miljoen is uit gekomen. Ook op het gebied van breedbandige internettoegang, interactieve televisie, vast-mobiele bundels én multi play werkplekken in de zakelijke markt werden meer klanten gescoord. De klantentevredenheid (uitgedrukt in Net Promoter Score, NPS) liet een stijgende lijn zien, al was die het grootst in de consumenten markt. KPN’s zakelijke gebruikers waarderen het bedrijf nog steeds negatief, al is daar wel een verbetering in te zien: van -19 in Q1 2014 naar -11 nu.

KPN denkt dat de trend voor het gehele jaar 2015 onverminderd positief is. CEO Eelco Blok sprak de verwachting uit dat er in de tweede helft van dit jaar er een verdere verbetering van de marktomstandigheden en daarmee ook de financiële prestaties van zijn onderneming te zien zal zijn. KPN-aandeelhouders gaan in ieder geval meeprofiteren van de recente verkoop van de buitenlandse activiteiten van de operator. Zo wil KPN de dividenduitkering van zijn 20-procentsbelang in Telefonica Duitsland door zetten naar de aandeelhouders in de vorm van een winstuitkering (3 tot 3,5 cent per aandeel) bovenop het reguliere dividend (circa 8 cent per aandeel).

KPN_cijfers

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.