KPN-topman sluit fusie op termijn niet uit

markt_spelersOperator KPN wil de komende jaren op eigen kracht door blijven gaan. Dat stelt CEO Eelco Blok in een interview met Het Financiële Dagblad. Hij zegt geen aanleiding te zien voor een fusie of overname op korte termijn: 'De vooruitzichten zijn goed, onze balans is hartstikke sterk.'

CEO Eelco Blok voorziet wel dat ‘op termijn’ KPN onderdeel zal worden van een groter concern. 'Maar dat zal dan wel gebeuren vanuit een positie van kracht', aldus Blok in het FD. Op de suggestie van de FD-journalisten dat het Belgische Belgacom een natuurlijke fusie-kandidaat zou zijn, zegt Blok dat er daarvoor momenteel teveel obstakels zijn. Zo is de Belgische overheid nog immer grootaandeelhouder van de operator (53 procent) en heeft de Belgacom-CEO Dominique Leroy zich in 2014 in een interview met de Nederlandse krant De Telegraaf negatief uitgelaten over de mogelijkheden om grensoverschrijdende acquisities te plegen.

Eelco Blok ziet echter op de langere termijn een samenwerking met Belgacom niet als onmogelijk.

'België en Nederland grenzen aan elkaar. Er is al een aantal keren naar gekeken, vijftien jaar geleden voor de eerste keer. Een krachtenbundeling kan zeker, en heel veel beter dan vijf of tien jaar geleden.'

Hij signaleert mogelijke synergievoordelen van een KPN-Belgacomcombinatie in zowel de consumentenmarkt als het zakelijke marktsegment. Waarbij in dat laatste met name de clouddiensten zouden profiteren van de Belgische-Nederlandse krachtenbundeling.

De topman meent verder in het FD-artikel dat over vijf jaar er minder dan de huidige vier operators met een eigen mobiel netwerk in Nederland over zullen zijn.

'Op onze markt is het echt ondenkbaar dat je een redelijk rendement kunt maken als vierde speler, als derde speler is het al lastig. Je ziet het nu ook: Tele2 heeft ruim twee jaar geleden voor een heel laag bedrag een vergunning verworven om snel mobiel internet te kunnen aanbieden. Ze zijn volgens mij nu aan het worstelen met hoe ze het netwerk uitgerold krijgen en hoe ze commercieel nog een vuist kunnen maken.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.