Ericsson sleept Apple voor Nederlandse rechter

markt_spelersDe Zweedse netwerkspecialist Ericsson heeft ICT-concern Apple enige tijd geleden in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens vermeende inbreuk op enkele van zijn patenten. Daarnaast vragen de Zweden aan de Amerikaanse handelswaakhond, International Trade Commission om de verkoop van iPhone-smartphones in de VS te verbieden. Vandaag komt het bericht naar buiten dat Ericsson ook in Nederland de aanval heeft ingezet op Apple en een gerechtelijke procedure is gestart.

Nog twee maanden geleden zijn beide bedrijven onderhandelingen gestart over hoeveel Apple aan Ericsson moet gaan betalen voor het gebruik van 41 patenten, die Apple gebruikt in zijn iPhones. In januari van dit jaar liep de oude licentieovereenkomst tussen beide bedrijven af. Volgens bronnen zijn de onderhandelingen daarna stuk gelopen op het feit dat Apple vond dat het teveel voor het gebruik van de Ericsson patenten moest betalen.

Ericsson vindt dat Apple moet blijven betalen op basis van de verkoopprijs van de iPhone. Apple heeft verklaard dat de prijs van een iPhone in hoge mate wordt bepaald door het marketing succes van Apple en de kwaliteit van het ontwerp, inclusief het scherm en besturingssysteem. Ericsson heeft hier geen invloed op, aldus de fabrikant. Volgens Apple is het daarom eerlijker om de licentie fee alleen te baseren op de prijs van de processor, omdat Ericssons patenten ook alleen met deze technologie iets te maken hebben.

De strijd tussen de twee bedrijven is nu in volle hevigheid overgewaaid naar Europa. Want Apple wordt niet alleen in ons land gedaagd. Ook in Engeland en Duitsland is Ericsson een juridische procedure gestart tegen de Amerikaanse fabrikant.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.