Nederlandse telefonie-markt krimpt in eerste kwartaal 2015

business_trendsDe Nederlandse telefonie-markt is in het eerste kwartaal van 2015 met vier procent gekrompen in vergelijking tot dezelfde periode in 2014. Dit stelt het marktonderzoeksbureau Telecompaper in zijn meest recente rapport.

Volgens de onderzoekers van Telecompaper was de Nederlandse telecommarkt in de eerste drie maanden van dit jaar 1,17 miljard euro groot. De teruggang van vier procent gaat met name ten koste van operator T-Mobile en diens marktaandeel. Uit de cijfers blijkt verder dat operator Vodafone de enige is die zijn omzet in het eerste kwartaal heeft weten te vergroten.

Vodafone heeft vooral meer mobiele abonnementen verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar. KPN bleef stabiel, maar T-Mobile verloor 2,3 procent. De trend dat operators minder verdienen op gesprekken – bellen – en sms-en heeft zich ook in 2015 voortgezet. 48 procent van de totale omzet komt nu uit niet-stem gerelateerde diensten en services.

Telecompaper verwacht verder dat de omzet in heel 2015 met circa 5 procent daalt tot 4,7 miljard euro. In de jaren tot en met 2019 wordt een geleidelijke daling voorzien tot een omzetniveau van 4,5 miljard euro. De groei in omzet uit de verkoop van data is zeker niet genoeg om het verlies van bellen en sms-en goed te maken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.