Autofabrikanten vrezen nieuwkomers in connected car-markt

BTG-Logo-Los-WEB-twitterDe samenkomst van de digitale wereld en de auto-industrie brengt enorme veranderingen met zich mee. Door de integratie van informatietechnologie en externe diensten in auto’s, verandert de rijervaring, mobiliteit van bestuurders en autoproductie in zijn geheel. Het marktonderzoeksbureau PAC heeft (in opdracht van ICT-adviesbureau Cognizant) in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden en het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar de ‘connected car’.

Er werd onderzocht wat de strategieën van Europese autofabrikanten zijn om connected car-technologieën en -diensten te ontwikkelen en in te zetten door gebruik te maken van cloud computing, Big Data en Internet of Things.

Europese autofabrikanten menen dat connected car-diensten in de toekomst een vereiste worden van klanten (98 procent). Het onderzoek laat zien dat er momenteel twee groepen kunnen worden onderscheiden als het gaat om connected cars in de Europese auto-industrie. Ten eerste zijn er ‘early adopters’ die al diensten in de markt aanbieden of hun oplossingen en diensten uitrollen (35 procent). De andere groep (55 procent) is momenteel bezig met het ontwikkelen en ontwerpen van hun versie van de connected car.

De meest aangeboden diensten op dit moment zijn milieu- (69 procent), nieuws- (61 procent) en navigatiediensten (52 procent). Op de middellange termijn zal dit verschuiven naar rij-assistentie (21 procent) en veiligheidsdiensten (14 procent). De ontwikkeling van connected car-technologieën bereikt hiermee een steeds grotere mate van volwassenheid.

Voor het succesvol ontwikkelen van connected cars is het van belang dat standaarden voor technologie, softwareontwikkeling en dienstverlening worden geïmplementeerd en geadopteerd. Toch verschillen de meningen enorm als het gaat over hoe dit moet worden gedaan en welke standaarden moeten worden toegepast. Voor 38 procent van de respondenten is het gebrek aan geconsolideerde standaarden een uitdaging. Daarnaast zijn ondervraagden bezorgd over nieuwkomers op de markt (36 procent) en de integratie van verschillende technologieën en ecosystemen van dienstverleners (35 procent).

Autofabrikanten zijn van mening dat bestaande bedrijfsmodellen tevens moeten worden aangepast. Hieronder vallen een consistente gebruikerservaring (72 procent) en een adequaat facturatiemodel (70 procent). Beiden zijn nog steeds grote uitdagingen in de sector. Ondanks bezorgdheid om de beveiliging van connected cars biedt 42 procent van de autofabrikanten al beveiligingsdiensten aan, zoals het volgen van een gestolen voertuig. Twintig procent van de respondenten is van plan deze dienst in de nabije toekomst te introduceren.

Over het algemeen heeft de meerderheid van de Europese autofabrikanten vertrouwen in hun eigen competenties om connected car-oplossingen te ontwikkelen. Toch zijn ze zich ook bewust dat ze misschien niet in staat zijn om helemaal zelf oplossingen en diensten te implementeren. Daarom is de meerderheid van de autofabrikanten en -leveranciers van plan producten te ontwikkelen samen met externe dienstverleners (69 procent). De meest gevraagde diensten zijn softwareontwikkeling (95 procent), beveiliging (90 procent) en testdiensten (87 procent). Consulting en IT-diensten zijn voor meer dan 30 procent van de Europese autofabrikanten erg belangrijk.

Autofabrikanten investeren met name in beveiliging, infotainment en connectiviteit in de auto. Toch zijn er momenteel bepaalde overwegingen die sommige organisaties ervan weerhouden om meer te investeren in de ontwikkeling van connected car-oplossingen. Van alle ondervraagde CxO’s (Chief Experience Officers) geeft 64 procent aan dat de connected car momenteel geen focus is en 50 procent maakt zich zorgen over de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast is 23 procent van de Europese autofabrikanten terughoudend om te investeren door onduidelijkheid over de klantverwachtingen en hoge operationele kosten (18 procent).

Teus van der Plaat - Bestuurslid - BTG

Teus van der Plaat - Bestuurslid - BTG

Teus van der Plaat, woordvoerder en bestuurslid BTG

'We zien thans dat in de autoindustrie zich dezelfde ontwikkeling afspeelt die al in vele andere sectoren achter de rug is. In het Amerikaanse ICT-brandpunt Silicon Valley wordt hiervoor de kreet ‘software is eating the world’ gebruikt: Alles wat gedaan kan worden met software, zal vroeg of laat inderdaad software worden. Het aantal mechanische elementen wordt steeds kleiner en de software wordt steeds belangrijker'

Hij voorziet dat de autoindustrie ook steeds, noodgedwonen, meer richting open standaarden zal gaan.

'Op termijn wordt de fabrikantspecifieke software vele factoren goedkoper als deze gestandaardiseerd is. Dan hebben wij het over de zogenoemde ‘open source programmatuur’, software gebaseerd op open standaarden die in het publiek domein verkeren. Automaker Tesla heeft daarin al het voortouw genomen door zijn autogerelateerde patenten in het open domein te plaatsen, waardoor ze gratis te gebruiken zijn door eenieder.'

BTG-woordvoerder Van der Plaat denkt dat de connected car- en open source-trend een stevige verandering in de auto-industrie teweeg zal brengen:

'Als een steeds groter deel van de autosoftware wordt gestandaardiseerd – en daarmee goedkoper wordt – dan knaagt dat hevig aan het traditionele verdienmodel van de autofabrikanten. Je kunt hier een parallel trekken met de telecommarkt, waar softwareproducenten als WhatsApp een disruptieve invloed hebben gehad op de omzet van operators: de gratis chatdiensten zorgden voor een ongekende daling van het sms-berichtenverkeer. Operators worstelen daar overigens nog steeds mee.'

De impact van de connected car zal ook op andere fronten merkbaar worden, voorspelt hij:

'Ik verwacht dat de komende jaren in bijvoorbeeld de Transport en Logistiek-sector. Stel dat er inderdaad voertuigen, zoals vrachtwagens, straks zonder chauffeur kunnen rondrijden, dan heeft immers ook personele consequenties.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.