Ericsson Mobility report voorspelt sterke groei mobiele data

Logo_EricssonIn de mobiele wereld wordt elk kwartaal uitgekeken naar het nieuwe mobility rapport van leverancier Ericsson. Al vele jaren brengt dit bedrijf een zeer gedegen toekomstvoorspelling uit. Enerzijds heeft Ericsson dit nodig voor eigen planning van de ontwikkeling van producten en diensten, anderzijds is het ook een middel om de markt te informeren over mobility- ontwikkelingen. Voor veel organisaties is dit rapport een betrouwbare indicatie bij strategische afwegingen en het nemen van besluiten, bijvoorbeeld ten aanzien van mobiele contracten. 

Conclusies uit het Mobility report zijn:

 • Datagebruik blijft groeien met 50% per jaar naar bijna 5 gig per gebruiker per maand in 2020
 • 4G/LTE is zeker in West-Europa en dus ook in Nederland de dominante techniek, investeer dus niet meer in 2G en 3G
 • Hoe groter het scherm hoe meer datagebruik
 • Video is de grote groeifactor
 • Voice blijft belangrijk, maar gebruikt een steeds kleiner deel van de capaciteit van netwerken

Belangrijkste feiten en inzichten uit het lijvige Mobility report van juni 2015 zijn:

Mobiele aansluitingen

In het rapport van juni 2015 constateert men dat het aantal mobiele aansluitingen in een jaar tijd is gegroeid van 6,8 naar 7,2 miljard aansluitingen en verwacht men in 2020 dat dit aantal is opgelopen tot 9,2 miljard aansluitingen. In 2020 heeft 90% van de wereldbevolking de mogelijkheid toegang te verkrijgen tot een mobiel breedband netwerk. In Europa is de groei aanmerkelijk lager, omdat het aantal aansluitingen hier al enige jaren veel groter is dan het aantal mensen, in andere gebieden van de wereld is dit nog niet zo.

Datagebruik

Het gemiddelde wereldwijde datagebruik per gebruiker is in een jaar met 55% opgelopen van 0,75 gig naar ruim 1 gig per maand en men verwacht dat dit zal groeien naar bijna 5 gig per user per maand in 2020. In Europa en US gaan deze ontwikkelingen sneller. Het gebruik van Voice is vlak en kent geen groei. Relatief gezien wordt het aandeel van voice steeds kleiner, maar blijft wel bestaan. Tablets gebruiken meer data dan smartphones, hetgeen te wijten is aan de grootte van het scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer data er verstookt wordt. Dit valt te verklaren uit het feit dat op grotere schermen meer video wordt vertoond. De groei in data (50% per jaar) komt vooral van smartphones en tablets, en veel minder van mobiele PC’s (20% per jaar).

LTE

In de US groeit de 4G LTE markt van ca. 40% van de aansluitingen in 2015 naar 90% in 2020. In Europa is deze groei zelfs groter, want daar groeit het 4G gebruik van 15% naar 85% van de aansluitingen. Een LTE gebruiker gebruikt gemiddeld 2x meer data dan een 3G gebruiker. Dus een simpele vervanging van een smartphone kan zomaar een verdubbeling van het datagebruik betekenen.

Heavy users

Er is een groot verschil in het gebruik per user. De heavy users gebruiken relatief de meeste data, tot wel 100 gig per maand. Hierbij is de 80/20 regel van toepassing: 20% van de users gebruikt 70% van alle data. Heavy users gebruiken wel 1 uur video per dag.

Voor het volledige Ericsson kwartaalrapport, klik hier >>

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.