Proef met mobiel betalen op scholen van start

daalder1Op het Veurs Lyceum in Leidschendam vindt vanaf heden een proef plaats waarbij scholieren via hun mobiele telefoon bij de schoolkantine kunnen betalen. Het Veurs Lyceum is daarmee de eerste school waar je met je smartphone kunt betalen.

De proef wordt uitgevoerd door de mobiele betaaldienst Daalder in samenwerking met Van Leeuwen Catering dat ruim 90 gezonde en duurzame schoolkantines exploiteert in de regio Zuid-Holland. Als de pilot slaagt, willen Van Leeuwen Catering en Daalder mobiel betalen ook beschikbaar maken voor de overige scholen uit het portfolio van de Leidsschendamse cateraar. In totaal worden er dan zo’n 70.000 scholieren bereikt in Nederland.

Met Daalder kunnen leerlingen gemakkelijk betalen voor hun lunch of tussendoortje. Gebruikers zetten eerst geld op hun Daalder e-wallet. Vervolgens kan er betaald worden met de telefoon. De cateraar op zijn beurt heeft geen extra pinkastjes meer nodig en betaalt een lage fee per transactie.

De cateraar verwacht veel van de proef die loopt tot en met juli. Marco van Stappershoef, Directeur onderwijscatering Van Leeuwen Catering ONTDEK: “Onze scholieren zijn heel techsavy en doen alles al via hun mobieltje, dus ermee betalen ook. Ook is het prettig dat ouders met Daalder precies het saldo kunnen bijvullen van hun kinderen en daardoor continu inzicht hebben in hun bestedingsgedrag. Zo biedt mobiel betalen voordeel voor zowel de kinderen als de ouders.”

De Daalder-app is een initiatief van de Amsterdamse start-up Daalder. Het bedrijf lanceerde de app in maart na een proefperiode waarin honderden consumenten de app hebben kunnen testen bij een selectie winkels en horecagelegenheden. Inmiddels is de gratis app ook officieel te gebruiken bij de bij de pilot aangesloten winkels. De Daalder-app draait op zowel Android als IOS.

Betalen met je mobiel is wereldwijd aan een snelle opmars bezig. Zo betalen in de VS consumenten al in veel winkels met Google Wallet en Apple Pay en geeft volgens recent onderzoek een grote meerderheid van de Nederlandse telefoonkopers (87 procent) aan in de toekomst te willen betalen met hun smartphone.

“Dit is een leuke proef voor scholen en andere instellingen die personen een vast budget willen c.q. moeten toekennen”, meent Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecom Grootgebruikers (BTG). Hij ziet ook nog andere mogelijkheden: “Bedrijven zouden dergelijke systemen mogelijk ook kunnen toepassen voor waardekaarten of puntenspaarsystemen.”

Hoewel Van der Plaat de proef interessant vindt, komt hij ook met een waarschuwing:

“Het gevaar bestaat dat het aantal betaaltoepassingen de pan uit rijst. Naast de banken zijn ook bedrijven als Google en Apple met hun eigen betaalsystemen bezig. Voor we het weten is er een woud aan oplossingen en daar zitten we ook niet op te wachten.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.