Nokia stapt in 2016 weer in smartphones

nokiaFabrikant Nokia is van plan om zich volgend jaar wederom in de markt voor smartphones te begeven. Dat heeft de CEO van het Finse bedrijf, Rajeev Suri, gezegd in een interview met het Duitse zakenblad Manager Magazin. Volgens Suri zal Nokia, dat zijn telefoondivisie in 2014 aan het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft verkocht, de daadwerkelijke productie van de toestellen uitbesteden.

In 2016 loopt het ‘concurrentiebeding’ af dat Nokia heeft getekend bij de verkoop van zijn smartphone-activiteiten aan Microsoft. Enkele maanden na de verkoop van de smartphone-business kwam Nokia echter al met een eigen tabletcomputer dat door het Chinese Foxconn (onder andere de maker van de Apple iPhone en iPad) werd geproduceerd. Het Finse bedrijf, dat al enkele jaren daarvoor kampte met een teruglopend marktaandeel op het gebied van mobiele telefoons, heeft in 2014 nog een slordige 7,2 miljard dollar ontvangen voor de bewuste divisie.

In het interview met het Duitse Manager Magazin zegt Nokia-CEO Rajeev Suri dat zijn onderneming volgend jaar met name de ontwikkeling en het ontwerp van smartphones weer wil opstarten. De productie (en eventueel ook de daadwerkelijke distributie en verkoop) zou in handen van een derde partij kunnen komen. Suri bevestigt hiermee eerdere geruchten over de mogelijke terugkeer van Nokia in de markt voor smartphones.

De uitspraken van de Nokia-CEO komen enkele maanden na de aankondiging van de overname van de Franse netwerkspecialist Alcatel-Lucent. Het Finse concern telt in totaal een kleine 15,6 miljard euro neer voor zijn concurrent. Nokia-topman Suri verklaarde bij de bekendmaking van de overname dat hij hiermee de kernactiviteiten van zijn onderneming, de productie en verkoop van netwerkgerelateerde producten, wilde verstevingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.