Nederlands bedrijfsleven blijft achter op sociale media

cbs-logo-nlSociale online media hebben een vaste plek verworven bij zowel de Nederlandse consument als het bedrijfsleven. Dit blijkt uit vandaag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde cijfers. Het instituut heeft het sociale mediagebruik over de afgelopen drie jaar in kaart gebracht.

Volgens het CBS In 2012 was 65 procent van de Nederlanders op een sociaal medium of netwerk actief (inclusief Twitter). Het jaar daarop steeg dat licht naar 69 procent, om dit jaar op 81 procent uit te komen. De adoptiegraad bij het bedrijfsleven blijft hierbij achter, zo blijkt uit het CBS-onderzoek. In 2012 was nog maar 35 procent van de bedrijven (met meer dan tien werknemers) in Nederland op een sociaal netwerk te vinden. Dat percentage steeg in 2013 naar 46 en stond eind 2014 op 53. Ook als het gaat om blogs (zowel reguliere blogs als Twitter-berichten), is het Nederlandse bedrijfsleven relatief gezien conservatief. Anno 2014 gebruikte slechts 32 procent van de bedrijven een (micro)blog als communicatiemiddel met de doelgroep. Desondanks spelen Nederlandse bedrijven een voortrekkersrol in Europa, zo constateert het CBS. Ierland is de nummer één als het gaat om het gebruik van sociale netwerken door het bedrijfsleven (58 procent), maar Nederland komt op de tweede plaats met 53 procent. Noorwegen bezet de derde plek met 51 procent. Onderaan de lijst staan Duitsland (31 procent), Italië (29 procent) en polen (18 procent).

Volgens de CBS-onderzoekers zijn sociale netwerken ook ongemeen populair geworden onder 45-plussers: in 2012 was de helft van deze leeftijdsklasse actief op dergelijke sites, twee jaar later is dat percentage gestegen tot 92 procent. De jongeren (van 12 tot 25 jaar) zijn nagenoeg allemaal op sociale netwerken actief. Het CBS-rapport is gratis te bekijken op de site van het instituut.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.