Nederlandse onderzoekers ontdekken ernstig lek Android

androidEen groot lek in Android maakt het eenvoudiger om de beveiliging van bijvoorbeeld DigiD, ING Bankieren en PayPal te kraken. Onderzoekers van de VU hebben hiervoor afgelopen zaterdag in de Volkskrant gewaarschuwd. Criminelen kunnen hierdoor simpel toegang krijgen tot smartphones en daar kwaadaardige apps installeren, stellen ze.

Google, de maker van Android, zou al sinds eind 2014 van het lek af weten, maar zou nog altijd niets hebben gedaan. "Het probleem wordt veroorzaakt doordat Google zoveel mogelijk diensten onder één gebruikersnaam samenbrengt en toestaat dat apps via iemands browser op een telefoon gezet kunnen worden. Deze integratie van diensten is prettig voor gebruikers, maar heeft een keerzijde", leggen de onderzoekers in de Volkskrant uit.

Banken bevestigen dat ze door de VU van de dreiging op de hoogte zijn gesteld. Ze zijn er mee bezig, aldus een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland. ING laat weten dit soort cyberrisico's altijd nauwlettend in de gaten te houden. De bank benadrukt ook eigen detectiemaatregelen te nemen om de kans op fraude te beperken. En mochten klanten toch getroffen worden dan heeft ING regelingen om de schade te vergoeden. Google heeft tot nu toe niet gereageerd op de berichtgeving.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.