Europese netneutraliteitregels ergeren Nederlandse politiek

VlaggenHet is voortaan toegestaan om gegarandeerde ‘hoge kwaliteits-internetverbindingen’ tegen meerprijs aan te bieden binnen de Europese Unie. Dat is het resultaat van het gisteren door de Europese Commissie en de Europese Raad overeengekomen pakket telecommaatregelen. De EU heeft hiermee minder vergaande netneutraliteit dan Nederland, waar een dergelijk aanbod bij wet verboden is.

De door de EU goedgekeurde differentiatie in internetverbindingen geldt voor ‘gespecialiseerde diensten’, zo is in een officieel document van de Europese Commissie te lezen. Voorbeelden van dergelijke diensten zijn, aldus de EU, IP televisie, HD videoconferencing en zorgapplicaties zoals ‘chirurgie op afstand’. Volgens de EU moet hiermee ook de weg geplaveid worden voor de komst van start ups die zich specifiek op deze terreinen willen begeven.

De Nederlandse overheid heeft zich echter minder positief uitgelaten over de Europese financiële differentiatie als het gaat om de kwaliteit en prioritering van internetverbindingen en –verkeer. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken wordt ‘de vrije keuze van consumenten door deze prijsdiscriminatie beperkt’. Volgens de zegsman, in een interview met de nieuwswebsite Nu.nl, zal het voor nieuwe bedrijven door de EU-regels ook moeilijker worden om voet aan de grond te krijgen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft reeds eerder al aan de Tweede Kamer beloofd tegen Europese plannen te stemmen waarin geen volledige netneutraliteit wordt verankerd. Naar het zich nu laat aanzien, kunnen de EU-plannen echter op een meerderheid van stemmen in de Europese Raad rekenen. Ook als Nederland tegen stemt.

Een mogelijke ‘achterdeur’ voor Nederland als het gaat om de netneutraliteit-kwestie is het feit dat EU-lidstaten zelf voor het toezicht op de naleving van de Europese regelgeving moeten zorgen. In Nederland komt die taak bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) te liggen. Er zou daarbij ruimte kunnen zijn om het een en ander aan te scherpen.

Het volledige (Engelstalige) bericht van de EU over de netneutraliteit is te lezen op de site van de Europese Unie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.