Europese roamingkosten per 2017 afgeschaft

business_trendsNaar het zich nu laat aanzien, zijn roamingkosten voor mobiele data en telefonie per 2017 verleden tijd in de Europese Unie. Dat is althans de uitkomst van onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Europese Raad. eurocommissaris Günther Oetinger heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Het definitieve afscheid van roamingkosten komt weliswaar in 2017, maar de komende tijd zal al een verdere getrapte verlaging van de tarieven komen. Volgend jaar wordt de roamingtoeslag tot een maximum van vijf cent per minuut (telefonie) beperkt. Voor sms-berichtenverkeer komt een plafond van twee cent per bericht, terwijl operators voor data tot maximaal vijf cent extra per megabyte mogen rekenen.

De afschaffing van roamingkosten binnen de EU is al enige tijd onderwerp van gesprek. Toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes heeft in 2014 al een pakket telecommaatregelen door het Europees Parlement (EP) weten te loodsen. Daarin was ook het einde van roamingkosten in geregeld. Het EP wilde dat laten ingaan per 1 januari 2015. De Europese Raad (het orgaan waarin staatshoofden en regeringsleiders van de EU-landen zitting in hebben) was echter een andere mening toegedaan: die zag 2018 als een geschikte deadline.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.