Franse operator Orange profiteert van mobiele betalingsdienst

Logo OrangeDe Franse operator Orange ziet brood in het leveren van diensten op het gebied van betalingen via zijn mobiele netwerk. Volgens het bedrijf is zijn in 2008 geïntroduceerde financiële mobiele dienstverlening (‘Orange Money’) inmiddels goed voor een kleine 50 miljoen euro omzet en een maandelijks geldverkeer van 500 miljoen euro. Tot dusver is Orange Money actief in Afrika en het Midden-Oosten. In de nabije toekomst moet echter ook West-Europa worden bediend.

'Wij zijn van plan om Orange Money in 2018 naar een omzet van 200 miljoen euro te krijgen.'

Dit stelt Ramon Fernandez, adjunct-directeur bij operator Orange. Hij wil dat onder andere bewerkstelligen door in 2016 de betaaldienst in Frankrijk te introduceren. Hierdoor kunnen Franse abonnees via hun smartphone geld overmaken naar landen in Afrika en het Midden-Oosten. In deze twee regio’s is Orange Money vanaf 2008 al actief met inmiddels circa veertien miljoen klanten in dertien landen. Volgens Fernandez is door de introductie van de mobiele betaaldienst de gemiddelde omzet per klant (ook bekend als ‘ARPU’) met gemiddeld 1,80 euro gestegen.

'Dat is een substantiële verhoging als je in aanmerking neemt dat de ARPU in Afrika en het Midden-Oosten tussen de twee en vijf euro ligt.'

Orange Money-klanten betalen een bedrag per transactie, legt Fernandez uit:

'Dat bedrag ligt lager dan bij traditionele aanbieders, zoals Western Union. Voor ons betekent het niet alleen een additionele omzetstroom: het verhoogt ook de klantenbinding. Wij zien een geringer verloop in ons klantenbestand door de introductie van Orange Money.'

De dienst is tot dusver alleen onderling te gebruiken door de respectievelijke abonnees. Volgens Fernandez moet dat echter in de toekomst gaan veranderen.

'Wij hebben daarvoor al een intentieverklaring getekend met andere operators, zoals Bharti Airtel en Vodafone. Het zal wel wat tijd in beslag nemen voordat er inderdaad interoperabiliteit op het gebied van financiële transacties mogelijk is tussen de verschillende operators, maar het begin is er in ieder geval.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.