ACM wil meer dan twee aanbieders vaste telecomnetwerken

Logo_ACMDe telecomwaakhond Autoriteit Consument en Markt vindt dat er op dit moment te weinig aanbieders in Nederland zijn met een eigen ‘vast’ netwerk voor data en telefonie. Dat heeft ACM-topman Chris Fonteijn gezegd tijdens een telecomconferentie in de Britse hoofdstad Londen.

Volgens Fonteijn zijn er – na de fusie tussen kabelaars Ziggo en UPC – feitelijk nog maar twee partijen over met een eigen ‘vast’ netwerk: KPN en Ziggo. Hij meent dat een dergelijke ‘duopolie’ een klimaat schept waarin er te weinig competitieve prikkels voor de twee marktpartijen om te blijven investeren in de ontwikkeling van de netwerkinfrastructuur. Dat zou op den duur negatieve gevolgen kunnen hebben voor de klantenkring (zowel consumenten als zakelijke afnemers).

Als onderbouwing voor zijn vaststelling, verwijst ACM-topman Chris Fonteijn naar een in 2014 verschenen rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat een soortgelijke constatering had, zij het met betrekking op de markt voor mobiele netwerkoperators. Daarin werd gesignaleerd dat in landen met vier of meer operators met een eigen mobiele netwerkinfrastructuur de investeringen in nieuwe technologieën substantiëler waren dan in landen waar een geringer aantal marktpartijen actief was.

Het signaal dat ACM-topman Fonteijn afgeeft, kan op instemming rekenen van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

Teus van der Plaat - Woordvoerder BTG

Teus van der Plaat - Woordvoerder BTG

Teus van der Plaat, woordvoerder BTG

'Wij zijn het in grote lijnen eens met het ACM-standpunt met betrekking tot de vaste infrastructuur, al geldt het wel vooral voor consumenten en het MKB. Voor grootzakelijke gebruikers zijn er namelijk wel wat meer alternatieven. Men kan bijvoorbeeld dedicated straalzenders of eigen glasvezelinfrastructuur laten aanleggen. Voor een consument of het MKB zijn dat soort oplossingen te kostbaar. Hier werkt een groter speelveld met meer dan twee aanbieders altijd beter. Pas als er voldoende keus is, komt er daadwerkelijke concurrentie met innovaties en prijsoptimalisatie in het kielzog. Dat is keer op keer bewezen en geldt in bijna alle markten. BTG verwacht bijvoorbeeld na de volledige uitrol van de vier 4G-netwerken in Nederland ook meer concurrentie in dat specifieke marktsegment.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.