‘Mobiel databellen’ rukt op

Logo_icon_WhatsAppNederlanders hebben zich vol overgave op het bellen via mobiele internet gestort. Inmiddels verloopt zo’n 12 procent van alle mobiele telefoongesprekken - met behulp van de telefonie-functie van een zogenoemde ‘instant messenger’ - via de databundel. Dat concludeert het Bossche marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder 1372 consumenten.

Zo’n 86 procent van alle smartphonegebruikers in Nederland is inmiddels bekend met de mogelijkheid om via het mobiele internet te telefoneren. Maar liefst de helft van de Nederlandse smartphone-eigenaren ‘gebruikt regelmatig apps om via een dataverbinding te bellen’, aldus het Multiscope-rapport. Met name vrouwen (54 procent) en 18 tot 35 jarigen (66 procent) zijn regelmatige gebruikers van dergelijke software als het gaat om telefoneren via het datanetwerk. Voor het mobiele bellen via de databundel is WhatsApp de meest populaire instant messenger-software, aldus Multiscope. Maar liefst 86 procent van de ‘databellers’ gebruiken dat programma. Op afstand volgen Microsoft Skype (19 procent), Apple FaceTime (12 procent), Facebook Messenger (12 procent) en Viber (5 procent).

De uitkomsten van het Multiscope-onderzoek voorspellen weinig goeds voor het traditionele verdienmodel van operators: 52 procent van de ‘databellers’ verwacht de komende drie jaar minder of helemaal geen belminuten meer nodig te hebben. Operators hebben in het verleden al een flinke financiële knauw gekregen door de opkomst van Instant Messaging-software: het betekende een stevige aderlating door een achteruitgang in het sms-berichtenverkeer, een belangrijke bron van inkomsten voor operators. Nu lijkt de IM-software ook voor de andere omzetstroom, belminuten, een flinke bedreiging te vormen.

Het bellen via WhatsApp en andere IM-apps neemt een grote vlucht, constateert ook de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

Teus_van_der_Plaat_BTGTeus van der Plaat, woordvoerder BTG:

'Er zijn echter wel signalen dat de kwaliteit niet altijd optimaal is. Sommigen haken na een slechte ervaring af. Men moet namelijk een goede dataverbinding hebben voor een kwalitatief goede gesprekskwaliteit. In de praktijk betekent dit een goede verbinding met een 3G-, 4G- of WiFi-netwerk.'

Hij denkt dat de verwachte omzetderving voor operators met name in de consumentenmarkt te vinden zal zijn:

'Uit eigen ervaring blijkt dat zakelijke gebruikers vooral de ‘gewone manier’ voor het voeren van mobiele telefoongesprekken hanteren. Door de afkoop van beltikken in veel zakelijke contracten loont het voor zakelijke gebruikers namelijk niet om ‘gratis’ te bellen. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde consument, die vooral in het buitenland op zoek gaat naar een kwalitatief goede WiFi Hotspot om uitgebreid met het thuisfront te kunnen communiceren.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.