Nokia maakt het officieel: in 2016 rentree in smartphone-markt

Logo_NokiaDe geruchten deden al langer de ronde: fabrikant Nokia zou zich binnen afzienbare tijd weer op de smartphone-markt willen bewegen. De Finse onderneming heeft dit nu echter officieel bevestigd. Naar verluidt, wil Nokia volgend jaar met een eerste smartphone komen.

Nokia is vooralsnog van plan om de smartphone-markt uitsluitend via licentiemodellen te betreden. Het bedrijf zal zich bezig houden met het ontwerpen van de telefoon, maar wil zowel de fabricage als de marketing, de verkoop en de helpdesk bij een nog niet nader genoemde partner onderbrengen. De eerste telefoon met het Nokia-logo kan sowieso niet voor het vierde kwartaal van 2016 worden geïntroduceerd. Vorig jaar heeft Nokia zijn smartphones-divisie aan ICT-concern Microsoft verkocht. Onderdeel van de overeenkomst met Microsoft is, dat Nokia pas volgend jaar weer telefoons onder hun eigen naam mag gaan verkopen.

Eerder dit jaar kwam Nokia al met een tabletcomputer, voorzien van het Android-besturingssysteem van internetconcern Google, in China op de markt. Dit 'N1' gedoopte apparaat is ontworpen, gemaakt en wordt verkocht door de Chinese fabrikant Foxconn onder de merknaam Nokia.

Teus_van_der_Plaat_BTG'De overname door Microsoft van Nokia is vanaf het begin met argwaan bekeken, allereerst door de medewerkers van Nokia, maar ook door vele industrieanalisten'

Constateert Teus van der Plaat, woordvoerder Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers

'Overnames leveren namelijk vaak niet op wat men er initieel van denkt, omdat de integratie van bedrijven, culturen en producten heel moeilijk is. Ook hier is dit blijkbaar weer het geval, want Microsoft moest vorige week meer dan 7 miljard dollar op de overname afschrijven en volgens de berichten worden slechts niche markten in de toekomst bediend met Windows 10-telefoons.'

Van der Plaat is ook kritisch als het gaat om de plannen van Nokia om weer in de smartphonemarkt te stappen.

'De grote vraag blijft echter of er nog wel ruimte is in de markt voor weer een nieuwe speler. Er heerst immers een moordende concurrentie strijd in het Android-kamp (zie de financiële resultaten van leveranciers zoals Samsung). Wie zich daar in gaat begeven moet of sublieme innovatieve apparatuur hebben, die zich onderscheidt van de rest, of hij is een grenzeloze optimist. De tijd zal leren of Nokia in zijn oude glorie kan herrijzen.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.