GSMA werkt aan standaard voor ingebouwde sim-kaart

Sim-kaartenDe GSMA, de wereldwijd opererende vereniging van leveranciers in de mobiele telefonie-sector, is druk bezig om met onder andere smartphonefabrikanten Apple en Samsung te komen tot een standaard op het gebied van ingebouwde sim-kaarten. Hiermee zouden klanten makkelijker kunnen overstappen tussen mobiele operators aangezien zij niet meer afhankelijk zijn van operator-specifieke sim-kaarten. Dat heeft Anne Bouverot, director general van de GSMA, in een interview met de Britse zakenkrant The Financial Times (FT) gezegd.

Volgens GSMA-topvrouw Bouverot, die de brancheclub overigens per 31 juli aanstaande verlaat om CEO van security-bedrijf Morpho te worden, moet de nieuwe standaard voor ingebouwde sim-kaarten niet alleen voor smartphones gaan gelden: zij doelt op andere mobiele apparaten zoals tablet computers. Het zou volgens haar ook de groei van het zogenoemde ‘Internet of Things’ (waarbij apparaten onderling gekoppeld worden via mobiele toegang tot het internet) verder kunnen versnellen. Zo zou bijvoorbeeld een automaker zijn modellen af fabriek met de nieuwe sim-kaarten kunnen uitrusten en daarna pas voor een mobiele operator te hoeven kiezen. Ook voor autofabrikanten geldt dat zij vervolgens - zonder kaarten te verwisselen - voor een andere operator zouden kunnen kiezen. Daarnaast kunnen door middel van de nieuwe ingebouwde sim-kaart ook andere apparaten (zoals smartwatches) aan het mobiele netwerk worden gekoppeld.

Bouverot zegt dat er dit jaar de laatste hand wordt gelegd aan de technische specificaties van de nieuwe standaard. Zij verwacht dat de eerste apparaten voorzien van de ingebouwde sim-kaart ‘ergens in 2016’ op de markt zullen komen. Er zijn volgens Bouverot al de nodige operators die hebben toegezegd mee te zullen werken aan de nieuwe GSMA-standaard. Daartoe behoren grote aanbieders zoals AT&T, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchinson Whampoa, Orange, Telefónica en Vodafone. Zij wijst er wel op dat ondersteuning voor 5G, de opvolger van de huidige 4G-netwerkinfrasctructuur voor mobiele data- en spraakverkeer, nog even op zich laat wachten.

De ontwikkeling van de ingebouwde sim-standaard is reeds langer bekend bij de Nederlandse Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), zegt woordvoerder Teus van der Plaat:

Teus_van_der_Plaat_BTG

'Het verwisselen van sim-kaarten is een grote bron van ergernis voor grotere organisaties. Wij wachten af tot er meer details bekend zijn over dit op zich prima GSMA initiatief.'

BTG verkent zelf ook al de mogelijkheden om een operator-onafhankelijke sim-kaart aan te bieden, aldus Teus van der Plaat.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.