ACM legt KPN miljoenenboetes op

Logo_ACMDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft operator KPN twee boetes van respectievelijk zes en twee miljoen euro opgelegd. De operator heeft inmiddels laten weten in beroep te gaan tegen de sancties.

 

Aanleiding voor de twee boetes is volgens de toezichthouder dat KPN in de periode 2009 tot 2013 allereerst een KPNongeoorloofde concurrentievoorsprong gehad door het niet tijdig informeren van branchegenoten over een nieuwe dienst op zijn vaste netwerkinfrastructuur (‘ISDN-lijnbewaking’, genaamd). Concurrenten die via het KPN-netwerk hun eigen klanten bedienden, konden door de omissie niet tijdig met een soortgelijke dienstverlening komen. Voor deze overtreding heeft de ACM KPN een boete van zes miljoen opgelegd.

Volgens de ACM is de tweede sanctie (ad twee miljoen euro) voor KPN’s ‘sdf backhaul-dienst’ (het tot stand brengen van glasvezelverbindingen tussen knooppunten). De operator zou zijn concurrenten hiervoor een te hoog tarief hebben berekend. Oud-monopolist en -staatsbedrijf KPN moet van de wetgever in Nederland concurrenten ongehinderde (weliswaar tegen betaling) toegang verlenen tot zijn vaste netwerkinfrastructuur.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.