Vodafone-CEO ijvert voor opsplitsing BT

VodafoneDe Britse telecommer Vodafone ziet de opsplitsing van concurrent en landgenoot BT als absolute voorwaarde voor de modernisering van de publieke netwerkinfrastructuur in Groot-Brittannië. Dat heeft Vodafone-CEO Vittorio Colao gezegd in een interview met de Engelse tech-website Light Reading.

Volgens Vodafone-topman Colao is het ‘bijna-monopolie’ van het voormalige staatsbedrijf BT de reden voor het feit dat hij nog niet vol wel inzetten op het uitrollen van glasvezel in Groot-Brittannië.

'De Britse telecomtoezichthouder Ofcom zou serieus moeten onderzoeken of het mogelijk is om een apart infrastructuurbedrijf op te zetten waarin alle operators onder gelijke condities – en onder staatstoezicht – kunnen participeren. Een dergelijke onderneming zou het belang van Groot-Brittannië beter kunnen dienen. Als dat werkelijkheid zou worden, dan sluit ik het zeker niet uit dat Vodafone daarin mee investeert.'

Colao doelt op de afsplitsing van het Openreach-onderdeel van BT, de divisie die de landelijke vaste netwerkinfrastructuur van de operator exploiteert.

De Vodafone-topman staat niet alleen in zijn oproep. Eerder hebben de Britse breedbandaanbieders Sky, CityFibre en TalkTalk geijverd voor het gedwongen opsplitsen van operator BT en een daaraan gekoppelde verzelfstandiging – onder auspiciën van de Britse overheid – van de Openreach-divsie. In mei dit jaar heeft de Engelse telecomwaakhond Ofcom al laten weten dat het ‘geen enkele optie uitsluit, inclusief het opsplitsen van BT’ om de telecomconcurrentie in Groot-Brittannië te borgen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.