Vodafone krijgt toegang tot vaste netwerkinfrastructuur van KPN

VodafoneOperator Vodafone Nederland krijgt toegang tot het vaste (FttH) glasvezel- en kopernetwerk van branchegenoot KPN op basis van WBA (Wholesale Broadband Access) voor een periode van zeven jaar. Als nieuwe toetreder op de markt voor breedbanddiensten is Vodafone afhankelijk van toegang tot het vaste netwerk van KPN.

In een toekomst waarin vaste en mobiele diensten naadloos in elkaar over gaan is lange termijn toegang tot het vaste KPN-netwerk een belangrijke stap in Vodafone’s transformatie van een ‘pure mobiele provider’ tot aanbieder van het volledige pakket aan communicatiediensten. De overeenkomst met KPN stelt Vodafone in staat effectief te blijven concurreren op de breedbandmarkt.

De komende tijd zal KPN zijn kopernetwerk verder upgraden met nieuwe technologieën. Vodafone kan onder de nieuwe overeenkomst ook hier gebruik van gaan maken. In de consumentenmarkt biedt Vodafone als zelfstandige service provider onder de naam Vodafone Thuis sinds januari 2014 breedbanddiensten (internetten, tv en bellen) aan via glasvezel en sinds oktober 2014 ook via het landelijke dekkende kopernetwerk (DSL) van KPN. Op de zakelijke markt biedt Vodafone Nederland sinds 2006 vaste-internetdiensten aan.

Toezichthouder ACM heeft de voorwaarden gecreëerd waarbinnen Vodafone en KPN tot deze afspraken zijn gekomen. ACM zal een actieve rol houden in het toezicht op de markt. KPN heeft overigens in het verleden al soortgelijke contracten afgesloten met concurrenten Tele2 en M7.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.