Alcatel-Lucent en Nokia verrassen met resultaten

FinancienNetwerkleveranciers Nokia en Alcatel-Lucent hebben vriend en vijand verrast door relatief positieve financiële resultaten te boeken in hun respectievelijke tweede kwartalen van 2015. Het Finse-Franse duo gaat naar alle waarschijnlijkheid begin 2016 als één onderneming, onder de Nokia-vlag, door het leven.

Alcatel-Lucent schrijft in het tweede kwartaal van dit jaar weliswaar nog immer rode cijfers: het verlies is echter stevig teruggedrongen (van 298 miljoen euro in 2014 naar 54 miljoen nu). De omzet steeg daarbij naar 3,45 miljard euro (2014: 3,27 miljard). Daarbij kan het Franse bedrijf voor het eerst in lange tijd een positieve kasstroom (65 miljoen euro groot) rapporteren.

In Finland is eveneens de vlag uitgegaan. Daar heeft Nokia in zijn tweede kwartaal van 2015 een omzet weten te behalen van 3,2 miljard euro, een stijging van negen procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit komt voor conto van een scherpe groei in de verkoop van netwerkgerelateerde software en het ‘niet najagen van minder lucratieve contracten in de markt’. Ook heeft de netwerkleverancier zijn verliesgevendheid in dezelfde periode in 2014 (-27 miljoen euro) kunnen ombuigen naar een winst van 352 miljoen euro. Dit laatste is grotendeels te danken aan het feit dat het bedrijf inmiddels het merendeel van eerder herstructureringsmaatregelen heeft afgeboekt.

Medio april heeft het Finse Nokia een succesvol overnamebod gedaan op zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent. De waarde van de transactie bedraagt vooralsnog 15,6 miljard euro in aandelen. De huidige aandeelhouders van Nokia krijgen 66 procent van de nieuwe, samengestelde, onderneming in handen. De rest van de aandelen gaan naar de Alcatel-Lucent aandeelhouders. Voor het nieuwe bedrijf gaan wereldwijd 110.000 mensen werken met een gezamenlijke omzet van 26 miljard euro. Het duo verwacht in 2019 tot 900 miljoen euro in 2019 aan ‘synergie-voordelen’. Als alles goed gaat is de overname begin 2016 afgerond.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.