Automakers kopen kaartendivisie Nokia

Logo_NokiaVandaag is bekend geworden dat een Duits consortium van automakers (waaronder AUDI, BMW en Daimler) de digitale kaartendivisie van Nokia, HERE, overnemen voor een bedrag van 2,8 miljard euro.

Het Finse Nokia kocht in 2008 voor 8,1 miljard dollar (7,4 miljard euro) Navteq. Deze maker van digitale kaarten was ooit opgericht door de Nederlandse fabrikant Philips. Nokia wilde met de overname destijds inspelen op de groeiende belangstelling van navigatiesoftware op mobiele telefoons. Na de overname liet Nokia de merknaam Navteq vallen en doopte het de divisie om tot 'HERE'.

Digitale kaarten gaan, naar verwachting, een belangrijke rol spelen bij de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, vandaar de belangstelling van het Duits consortium. Nokia kan het geld van de vervreemding van zijn HERE-divisie goed gebruiken: het heeft onlangs een succesvol bod gedaan op branchegenoot Alcatel-Lucent en daar komen de nodige integratiekosten bij kijken, zo verwachten industrieanalisten.

Teus_van_der_Plaat_BTG

'Aangezien de zelfrijdende auto er binnen enkele jaren aankomt is dit een goede ontwikkeling.'

Teus van der Plaat, woordvoerder Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG)

'De autofabrikanten in kwestie ‘beschermen’ zich door middel van deze overname. Een deel van de auto-industrie zal waarschijnlijk de kaarten van de Nederlandse navigatiespecialist Tom Tom/Teleatlas blijven gebruiken, terwijl internetconcern Google en ICT-leverancier Apple zelf auto’ s willen ontwikkelen. Voor bedrijven blijft er zo keus waardoor monopoly vorming wordt voorkomen. Hoe deze markt zich exact gaat ontwikkelen, blijft echter op dit moment in nevelen gehuld.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.