‘Apple koestert operator-ambities’

Apple_logoUit de Verenigde Staten komen berichten dat fabrikant Apple ‘in het geheim’ zelf aan de slag wil gaan als mobiele telefoonoperator (weliswaar zonder eigen netwerkinfrastructuur). Dit stellen bronnen bekend met de plannen in een bericht dat naar buiten is gebracht door de toonaangevende Amerikaanse tech-website Business Insider. Volgens het bericht is Apple van plan om in zowel de Verenigde Staten als Europa een eigen Mobile Virtual Network Operator (MVNO) te beginnen met gebruikmaking van de bestaande netwerken van Europese en Amerikaans operators, zoals AT&T, Sprint en wellicht zelfs KPN in Nederland.

De bronnen in het Business Insider-bericht onderstrepen dat Apple’s MVNO-project nu nog in een testfase zit en dat er geen garanties zijn dat de fabrikant ook daadwerkelijk mobiele telefoonabonnementen gaat aanbieden. Mocht het een en ander toch doorgang krijgen, dan verwachten industrieanalisten dat het zeker nog vijf jaar zal duren totdat Apple zich als MVNO op de markt kan begeven. Overigens zouden de gesprekken hierover met de verschillende operators al enkele jaren lopen. Een ander gerucht dat door Business Insider is gepubliceerd, lijkt direct gerelateerd te zijn aan de MVNO-ambities van Apple. Het bedrijf zou op dit moment een dienst aan het testen zijn waarmee voicemail-berichten automatisch naar tekstberichten worden omgezet. De dienst (‘iCloud Voicemail’ gedoopt) werkt via de Apple-cloud omgeving. Het kan een eerste stap zijn om operators minder grip op Apple-klanten te laten hebben.

Als Apple inderdaad een eigen MVNO gaat beginnen, dan krijgt het bedrijf nog meer controle over zijn klanten en kan het veel makkelijker verschillende abonnementsvormen proberen. De verschillende Tabletoperators zullen niet blij zijn met deze ontwikkeling. Niet alleen verliezen zij inkomsten, maar zij krijgen er ook een machtige concurrent bij. Apple heeft in het najaar van 2014 al iPad-tabletcomputers geïntroduceerd waarin een eigen sim-kaart ingebakken is. Hierdoor wordt het schakelen tussen de diverse operators en bijbehorende mobiele netwerken vergemakkelijkt: de gebruiker hoeft immers zelf geen aparte sim-kaart van de desbetreffende operator meer te plaatsen.

De fabrikant staat niet als enige niet-traditionele telecompartij met bovengemiddelde interesse te kijken naar de markt van mobiele data- en telecommunicatie. Zo heeft internetconcern Google enige tijd geleden al de eerste MVNO-stappen gezet. Het biedt in de Verenigde Staten, onder de naam ‘Project Fi’, al mobiele diensten aan eigenaren van een Google Nexus 6-smartphone. De onderscheidende factor hierbij is volgens Google dat er automatisch wordt geschakeld tussen beschikbare 4G-netwerken van operators, waarbij er steeds voor het beste bereik en de hoogste doorvoersnelheid wordt gekozen. Op dit moment is het voor Amerikaanse ingezetenen alleen mogelijk om op uitnodiging (van Google) een Project Fi-abonnement te verkrijgen.

De berichtgeving over de vermeende operator-ambitie van Apple wordt in Nederland door de grootzakelijke afnemers van data- en telecommunicatie-diensten met interesse bekeken, zegt Jan van Alphen, voorzitter van Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG):

Jan van Alphen'BTG volgt deze ontwikkelingen met zeer veel belangstelling, mede vanwege het feit dat wij zelf met onze leden en partners uitgebreid onderzoek doen naar dienstverlening die via een gedeelde Mobile Netwerk Code (MNC) kan worden aangeboden. Een dienst die mede een operator-onafhankelijkheid voor klanten zou kunnen inhouden.'

BTG-voorzitter Van Alphen vindt wel dat de eventuele operator-aspiraties van Apple en de proefprojecten van Google geen verstoring van het concurrentieveld moeten geven.

'In dit verband ziet BTG ook het belang van een goed evenwicht op het gebied van marktbalans en concurrentie, waarbij het uitermate belangrijk is dat gebruikers de optimale keuze krijgen of behouden als het gaat om de dienstverlening die zij afnemen.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.