‘Avaya aan kop in PABX-markt’

Logo_AvayaRuim 18 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers in Nederland maakt gebruik van een communicatietoepassing van fabrikant Avaya voor vaste telefonie. Daarmee is het bedrijf de meest voorkomende leverancier in dit marktsegment. De nummers twee en drie voor de Nederlandse zakelijke markt, Mitel en Siemens, volgen op geringe afstand.

Systemen van Mitel worden gebruikt op iets meer dan 15 procent van de locaties, Siemens op 14,7 procent. De top vijf wordt gesloten door Cisco en KPN. Dit blijkt uit analyse van het marktonderzoeksbureau Computer Profile op basis van 7.500 interviews met IT- en/of telecomverantwoordelijke personen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers.

Verdere uitsplitsing van marktsegmenten op het gebied van ‘communicatie-oplossingen voor vaste telefonie’ laat een aantal duidelijke verschillen zien tussen de verschillende fabrikanten. Zo zijn Avaya en Cisco bovengemiddeld vertegenwoordigd in het segment multinationals (bedrijven met 2.500 of meer werknemers in Nederland). Mitel kent een bovengemiddelde aanwezigheid in het publieke domein. Zowel overheidsinstanties als zorginstellingen gebruiken vaak een oplossing van deze fabrikant. Oplossingen van het Duitse Siemens komen bovengemiddeld vaak voor bij locaties in het segment 'medium sized businesses', hieronder vallen locaties van bedrijven die 50 tot 250 medewerkers in Nederland hebben.

Als er niet alleen wordt gekeken naar het gebruik van een communicatieoplossing voor vaste telefonie van een bepaalde leverancier, maar daarnaast rekening wordt gehouden met de capaciteit van het systeem in het aantal extensies, dan is Avaya ook de nummer één. Bijna 28 procent van de zakelijke extensies is gekoppeld aan een oplossing van deze fabrikant. Dit is een groei van ruim 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Doordat Mitel relatief vaak voorkomt bij grotere organisaties neemt dit Canadese bedrijf nu de tweede plaats in. Cisco is gegroeid met bijna 1,5 procent en heeft, in vergelijking met de cijfers van 2014, de derde plek overgenomen van Siemens.

Naast de bekende fabrikanten van communicatieoplossingen voor vaste telefonie geeft ook een significant deel van de geïnterviewden aan gebruik te maken van een systeem van KPN. Het betreft dan apparatuur van partners die via KPN worden geleverd. Dit kunnen systemen zijn van Alcatel-Lucent, MDS en Avaya. Het weergegeven aandeel van 6,1 procent voor KPN is in feite toe te kennen aan deze fabrikanten.

Gemiddelde leeftijd van de PABX

Communicatieoplossingen voor vaste telefonie kennen een relatief lange levenscyclus. De gemiddelde leeftijd van de huidige aangetroffen installaties bedraagt ongeveer zeven jaar en twee maanden. Systemen met de gemiddelde jongste leeftijd zijn afkomstig van Cisco, NEC en Swyx. De apparatuur die al lange tijd in gebruik is, komt uit de stal van Philips en KPN. Deze laatste systemen komen het eerst in aanmerking voor vervanging.

Trendlijn laatste vier jaar

Naast de huidige penetraties of ‘parkaandelen’ (op basis van aantal extensies) kan ook worden bekeken welke fabrikanten hun bereik weten uit te breiden en wie terrein lijkt te verliezen. Siemens en Philips lijken dan terrein te verliezen. Cisco en Mitel zijn de partijen die juist terrein weten te winnen. Avaya, Samsung en Alcatel-Lucent zijn de laatste vier jaar relatief stabiel.

Teus van der Plaat, woordvoerder Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) merkt op:

'Hoewel uit de cijfers blijkt dat Avaya het goed doet in de vaste PABX-markt, is de vraag hoelang dit als een specifieke markt kan blijven worden gekarakteriseerd.'

Teus_van_der_Plaat_BTGHij wijst op de opkomst van het zogenoemde IP Multimedia Subsystem (IMS), een gestandaardiseerde Voice over IP-infrastructuur voor telecompartijen die multimedia diensten willen aanbieden voor mobiele en vaste toepassingen. Bestaande telefonie systemen worden ondersteund en worden binnen IMS geïntegreerd.

'Mitel heeft bijvoorbeeld onlangs Mavenir overgenomen, een partij die wereldwijd één van de grootste leveranciers is van geavanceerde IMS-platformen die in gebruik zijn bij vele mobiele operators. Dit IMS-platform biedt binnenkort ook bijna alle vaste PABX-functies, maar dan geïntegreerd in de 4G mobiele netwerken. In toenemende mate is te verwachten dat hierdoor de vaste PABX-markt wordt uitgehold door de mobiele operators, die dezelfde functies gaan aanbieden vanuit hun eigen cloud computing platformen. Voor sommige bedrijven zal het hebben van een eigen infrastructuur echter altijd blijven prevaleren.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.