‘5G is pas in 2025 miljardenbusiness’

VlaggenIn 2025 zal er wereldwijd ruim 65 miljard Amerikaanse dollars aan omzet worden gegeneerd door de verkoop van 5G-gerelateerde diensten, zoals abonnementen. Dat voorspelt het vooraanstaande Britse marktonderzoeksbureau Juniper Research in zijn jongste rapport (‘5G Market Strategies: 4G LTE Evolution, Spectrum Analysis & Opportunities 2015-2025’) over de snellere opvolger van de huidige 4G-netwerkinfrastructuur voor mobiele data- en telecommunicatie.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de eerste commerciële uitrol van 5G-netwerkinfrastructuur al over vijf jaar zijn beslag zal krijgen. Onder andere Zuid-Korea en China willen daarbij voorop lopen. Volgens marktonderzoeker Juniper Research zal er echter pas in 2025 een wijdverbreide adoptie van de snelle opvolger van 4G komen. Een van de bepalende factoren is daarbij de verwachting dat het na 2020 nog enige tijd gaat duren voordat de verschillende nationale overheden wereldwijd het broodnodige radiospectrum middels frequentieveilingen beschikbaar zullen stellen. Vandaar dat Juniper Research-marktvorsers voor 2020 een 5G-omzet van slechts 100 miljoen dollar voorspellen. Pas vijf jaar daarna moet er mondiaal gezien meer dan 65 miljard dollar aan 5G-gerelateerde diensten worden omgezet door met name operators.

De bepalende marktpartijen, de operators, zullen bij de uitrol van 5G-infrastructuur rekening moeten houden met een ‘grotere behoefte van de consument aan transparantie wat betreft de tariefstelling en de aangeboden diensten’, zo waarschuwt Juniper Research in zijn rapport. Ook zegt de marktonderzoeker dat de komst van 5G een nog grotere prijsdruk op zaken als mobiele databundels tot gevolg hebben. Voor operators betekent dat het onder meer dat zij zeer scherpe berekeningen voor de ‘Return on Investment’ (ROI) op hun 5G-infrastructuur moeten maken. Een andere optie is het door twee of meer operators gezamenlijk uitrollen van de noodzakelijke netwerkhard- en –software, waarbij het onderlinge onderscheidende vermogen van operator-specifieke diensten moet komen.

Op dit moment is de definitieve 5G-standaard nog volop in ontwikkeling. Volgens Juniper Research zal er in de eerstkomende vijf jaar minimaal 25 miljard dollar worden gepompt in de ontwikkeling van de bewuste standaard en de daarbij behorende hard- en software. Voortrekkers aan de leverancierskant zijn partijen zoals Samsung, Huawei, Ericsson en Alcatel-Lucent/Nokia. Ook nationale overheden (China en Zuid-Korea) en de Europese Commissie spannen zich in om er voor te zorgen dat 5G een snelle doorbraak kan maken. Zo heeft de EC enige tijd geleden nog aanzienlijke subsidies in het vooruitzicht gesteld aan de Europese telecomindustrie om de 5G-ontwikkeling te bespoedigen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.