Ziggo kampt met uittocht klanten

FinancienUit de gisteren gepubliceerde kwartaalcijfers van het Amerikaanse kabelconglomeraat Liberty Global blijkt dat de Nederlandse dochter en kabelaar Ziggo na de fusie met branchegenoot UPC in het eerste kwartaal van het boekjaar 2015 een flink aantal klanten is kwijtgeraakt. Ook zijn de financiële resultaten licht slechter uitgekomen dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar.

In totaal hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 50.000 Ziggo-klanten hun heil elders gezocht. Daarbij was het verlies aan abonnementen voor de kabelaar nog nijpender (87.000 stuks), aangezien een deel van de vertrokken UPC-/Ziggo-klanten meerdere abonnementen hadden afgesloten. Het grootste klantenverlies (-36.000) is te vinden onder mensen die een analoog abonnement hadden bij Ziggo. Ook bij de klanten met een digitale dienst is de uitloop redelijk fors: -20.000. Wel lijkt de kabelaar, die een virtuele mobiele operator is zonder eigen netwerkinfrastructuur, meer mobiele telefoonabonnementen te hebben verkocht.

Ziggo’s omzet ging met 2,2 procent achteruit en is uitgekomen op omgerekend 624,6 miljoen euro. De gemiddelde omzet per klant (ARPU) steeg licht naar 44,52 euro. Wereldwijd steeg de omzet naar 4,17 miljard euro. Liberty Global maakte als geheel een nettoverlies van 373.5 miljoen euro. Uit de gepubliceerde cijfers blijkt tevens dat Ziggo Group Holding inmiddels een schuldenlast heeft van ruim 7,6 miljard euro heeft opgebouwd. Volgens Liberty Global-CEO Mike Fries blijven ook in de laatste twee kwartalen van het jaar in Nederland een forse uitdaging.

Aan de kostenkant is Ziggo druk bezig het nodige snoeiwerk te verrichten. Zo heeft het eind maart dit jaar heeft nog gezegd dat het in de komende drie jaar circa 450 ‘vaste arbeidsplaatsen’ zal schrappen. Tevens maakte het bedrijf bekend dat het ‘enkele honderden tijdelijke en externe contracten’ niet zou voortzetten. Daarnaast wil Ziggo drie kantoren (Heerhugowaard, Rijswijk en Nijmegen) sluiten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.