Google vindt zich opnieuw uit

Logo-beeldmerk_GoogleInternetconcern Google gaat voortaan als onderdeel van een nieuwe onderneming, ‘Alphabet’ geheten, door het leven. Hierdoor zouden de verschillende uiteenlopende activiteiten (van internetadvertentieverkoop tot zelfrijdende auto’s) inzichtelijker moeten worden gemaakt. Ook moet het makkelijker worden om de uitgaven voor en de inkomsten gegenereerd door de bewuste activiteiten overzichtelijker te houden. De verschillende dochterondernemingen (‘Alphabet companies’) krijgen elk een aparte Chief Executive Officer.

'Google is geen conventioneel bedrijf. Wij zijn ook niet van plan om er een te worden'

Met deze woorden werd elf jaar geleden de oprichting van Google wereldkundig gemaakt. Het zijn tevens de zinsneden die medeoprichter Larry Page gisteravond (Nederlandse tijd) als inleiding heeft gebruikt voor de aankondiging van de oprichting van het nieuwe moederbedrijf ‘Alphabet’;

'Wij hebben veel dingen gedaan die op het bewuste moment gek leken. Veel van die gekke initiatieven tellen inmiddels miljarden gebruikers, zoals Google Maps, YouTube, Chrome en Android. En wij proberen nog steeds dingen te doen die door anderen als ‘gek’ worden bestempeld, maar waar wij zelf enthousiast over zijn.'

Hij zal de rol van CEO van de Alphabet-holding op zich nemen, terwijl Google-mede-oprichter Sergey Brin de functie van president vervult.

'Wij zullen als duo de financiering van de verschillende bedrijfsonderdelen overzien en ook de diverse CEO’s van de dochterondernemingen desgewenst met raad en daad bij staan.'

Binnen de gelederen van de kersverse moedermaatschappij ‘Alphabet’ wordt het aloude Google de grootste dochteronderneming (met daarin onderdelen als YouTube, Google Maps en Google Search). De in oktober 2014 aan boord gekomen Sundar Pichai wordt de CEO van Google. X-lab wordt een andere dochteronderneming: het was tot dusver de Google-tak waarin diverse experimentele diensten en producten werden ontwikkeld zoals Wing, een drone-bezorgdienst. Volgens Alphabet-CEO Larry Page worden andere activiteiten eveneens zelfstandige dochters, daarbij gaat het onder andere om Life Sciences (biometrische producten voor de gezondheidszorg), Calico (project om de menselijke levensduur te verlengen), Google Auto (de zelfrijdende auto) en de eigen investeringsmaatschappijen Ventures en Capital.

Naar verluidt, wordt in het vierde kwartaal van Googles/Alphabets boekjaar al begonnen met de opsplitsing van de financiële concernrapportage. De aandelen Google worden daarbij omgezet naar op de beurs verhandelbare aandelen Alphabet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.