Basisonderwijs in Nederland kampt met ICT-armoede

SneldheidNederlandse basisscholen hebben te maken met een achterstand als het gaat om de toepassing van ICT als onderwijshulpmiddel. Ook schiet de draadloze netwerkinfrastructuur en de snelheid van de internettoegang vaak tekort. Dat stelt de PO-Raad, de belangenclub van directies van basisscholen, deze week in een interview met het dagblad Trouw.

Langzame en storingsgevoelige internettoegang kan er voor zorgen dat binnen niet al te lange tijd zo’n 900.000 leerlingen op basisscholen geen adequaat en modern onderwijs krijgen, zo stelt de PO-raad in het interview met dagblad Trouw. Volgens de belangenorganisatie proberen leerkrachten steeds vaker gebruik te maken van digitale leerhulpmiddelen (één op vier), maar zij worden in de weg gezeten door ontoereikende ICT-infrastructuur. Zo zou één op de dertien basisscholen nog immer geen draadloze internettoegang hebben en schiet de beschikbare internetsnelheid (veelal via kabelmaatschappijen geleverd) tekort als het gaat om het toepassen van digitale lesmiddelen.

De toegang tot snelle internetverbindingen is tevens regionaal bepaald, aldus de PO-Raad. Zo zouden de regio’s Drenthe, Flevoland, Groningen en Limburg daarin het beste uitgangspunt hebben. Friesland schiet er negatief uit: daar is 42 procent van de basisscholen verstoken van internettoegang.

Volgens de PO-Raad gloort er weliswaar hoop voor basisscholen als het gaat om snelle internettoegang via glasvezel, maar het duurt nog geruime tijd totdat het merendeel van de scholen hierop kunnen worden aangesloten. De belangenclub stelt dat er op dit moment ruim 40 procent van alle basisscholen in Nederland van glasvezel gebruik zou kunnen maken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.