Samsung oppert satellietennetwerk voor internettoegang

Samsung_Business_rgbHet Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft gisteravond (Nederlandse tijd) een wetenschappelijk onderzoeksrapport gepubliceerd waarin een lans wordt gebroken voor het opzetten van een planeet-omspannend netwerk van zogenoemde ‘micro satellieten’. Hiermee zou er op de gehele aarde internettoegang via de ether mogelijk worden. Vooralsnog is het slechts een idee, Samsung zou nog geen daadwerkelijke plannen hebben om een dergelijk netwerk te bouwen.

Het onderzoeksrapport komt van de hand van Farooq Khan, de president van de Amerikaanse Research & Development-tak van Samsung. Hij voorziet dat er in het jaar 2028 wereldwijd maandelijks ruim een Zetabyte (een miljard Terabytes) aan internetdata via draadloze netwerkverbindingen – zowel WiFi als mobiele netwerken van operators - zal vloeien. Hij schetst een plan waarin circa 4600 kleine satellieten in een baan om de aarde (op 160 tot 2000 kilometer hoogte) zweven. Elke satelliet zou datadoorvoer-capaciteit moeten meekrijgen van minimaal 1 Terabit per seconde. Het satellietennetwerk zou op zijn beurt weer als geheel meerdere tientallen GHz’en frequentieruimte vereisen.

Volgens de door Farooq gepubliceerde berekeningen zou de responstijden van het ‘ruimte-netwerk’, gemeten van de ruimte naar een willekeurige plek op de halve wereldbol, hetzelfde kunnen zijn als dat van een op aarde ingegraven glasvezelnetwerkinfrastructuur. Hij denkt dat ‘zijn’ satellietennetwerk uiteindelijk ruim 5 miljard gebruikers wereldwijd circa 200 GB per maand aan internetdata kan bieden met snelheden en latency-tijden die gelijk zijn aan die van reguliere, op aarde gelokaliseerde netwerkinfrastructuur.

Samsung is niet de enige die zich tot de hemel of ruimte wendt om voor wereldomspannend internettoegang te zorgen. Zowel internetgigant Google als bedrijven als SpaceX en Oneweb experimenteren hiermee. Zo heeft Google enige tijd geleden al proeven uitgevoerd met ballonnen die, al zwevende op grote hoogte, internettoegang bieden via de ether (‘Project Loon’ gedoopt). Ook zijn er in juli 2014 een plannen van Google gelekt waarin sprake is van het opzetten van een satellietennetwerk à la Samsung, zij het met ‘slechts’ 180 kleine satellieten. Google zou hiervoor tussen de 1 en 3 miljard dollar willen uittrekken. Het initiatief zou via een aparte dochteronderneming van Google (L5/WorldVu Satellites) uitvoering krijgen. Ook internetbedrijf Facebook heeft al laten weten dat het de mogelijkheden van internettoegang via ballonnen of satellieten aan het verkennen is.

'Aan ideeën is op dit gebied geen gebrek.'

Teus_van_der_Plaat_BTGTeus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers.

Hij memoreert aan nog een ander, wat ouder, plan:

'Ook de Zweedse netwerkleverancier Ericsson heeft jaren geleden al een netwerk van kleine satellieten aangekondigd onder de projectnaam ‘The Next 3billion’. Ericsson had het idee om honderden satellieten in een zogenoemde low orbit baan te sturen. Uiteindelijk is het initiatief omgedoopt tot ‘O3B’, een satellietnetwerk dat inmiddels operationeel is en hoge datasnelheden kan brengen. Voor bedrijven is het heel interessant, maar voor particulieren niet: voor hen is het veel te duur. Met spanning wachten we af welke partij erin zal slagen daadwerkelijk een low orbit systeem in de lucht te krijgen.'

Het Samsung-rapport is gratis te downloaden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.