Groningse gemeente trekt 5G-proef aan

SneldheidAmsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht zien de Nederlandse primeur van het eerste 5G-proefproject aan hun neus voorbij trekken. Die eer valt Loppersum, een gemeente in Groningen, ten beurt. Loppersum heeft de afgelopen tijd voornamelijk landelijke bekendheid verworven als het vermoedelijke epicentrum van de aardschokken die door de winning van aardgas in Groningen worden veroorzaakt.

Helaas kunnen de circa 10.082 inwoners van het Groningse Loppersum niet zelf profiteren van de eerste Nederlandse 5G-proef. Naar verluidt, zijn het met name bedrijven in de directe omgeving (de gemeente heeft een oppervlakte van 111,93 vierkante kilometer) die bij het 5G-project zullen worden betrokken. Het is nog niet bekend wanneer de proef met de snellere opvolger van de huidige 4G-netwerkinfrasctuur voor mobiele data en telefonie van start zullen gaan. Wel is al duidelijk wie de drijvende krachten achter het project zijn: de Chinese netwerkleverancier Huawei, de Nederlandse operator KPN, het kennisinstituut TNO en de Zweedse netwerkleverancier Ericsson.

Vooralsnog willen de betrokken organisaties niet kwijt welke 5G-technologie zij precies gaan testen in Loppersum. Op dit moment is er nog een definitieve industriestandaard voor 5G vastgesteld. Wel zijn verschillende netwerkproducenten, operators en nationale overheden wereldwijd druk doende om lokale 5G-proeven voor te bereiden. Ook de Europese Unie heeft de nodige interesse voor 5G: zij heeft enige tijd geleden een overeenkomst met fabrikant Samsung en de Zuid-Koreaanse overheid gesloten om kennisuitwisseling op dat gebied te faciliteren. Naar verluidt, zal er pas in 2020 sprake zijn van een eensluidende mondiale 5G-standaard.

'Op zich is het positief dat er in Nederland aandacht is voor 5G.'

Teus_van_der_Plaat_BTGTeus van der Plaat, woordvoerder Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG)

Hij wijst op het feit dat er echter voorlopig geen duidelijke standaard op dat gebied zal zijn en breekt een lans voor het verder doorontwikkelen van de huidige 4G-technologie voor mobiele data en telefonie:

'Het zal zeker tot ver na 2020 duren voordat er daadwerkelijke implementaties zijn gebaseerd op internationale standaarden. BTG pleit er dan ook voor om op dit moment veel energie te steken in het uitnutten van de huidige 4G-mogelijkeden. Nederland loopt hierin achter bij andere landen zoals China, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, waar op basis van de reeds goedgekeurde 4G-standaarden uitgebreid gewerkt wordt met geavanceerde technologieën als beamforming, 4x4 en zelfs 8x8 LTE. Dat levert onmiddellijk betere dekking, hogere datadoorvoersnelheden en meer capaciteit op.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.