T-Mobile start proef met 4G+ in najaar 2015

T MobileOperator T-Mobile Nederland wil in november dit jaar starten met een proefproject op het gebied van 4G+, de snellere variant op de huidige 4G-netwerkinfrastructuur voor mobiele data en telefonie. Hiermee sluit het bedrijf aan op concurrenten KPN en Vodafone, die hun klanten 4G+ al enige tijd aanbieden. Vooralsnog heeft T-Mobile nog niet bekendgemaakt waar het in Nederland zijn proef met de snellere 4G-versie zal houden.

Met de komst van de allernieuwste (high end) smartphones en tabletcomputers stijgt de vraag naar nog meer snelheid als het gaat om de mobiele internetverbinding. De nieuwste toestellen ondersteunen 4G-snelheden tot 300 Mb/s. 4G+ (ook bekend als LTE cat 6) is de nieuwe en snellere versie van 4G. T-Mobile zal vanaf november op een aantal, nog nader te bepalen, locaties 4G+ met 225 Mb/s gaan testen. De proef wordt gebruikt ter voorbereiding van een grotere uitrol. Om 4G+ carrier aggregatie aan te kunnen bieden, is er minstens 4G nodig op twee frequentiebanden. Als T-Mobile 4G+ met 225Mb/s zou activeren in haar gehele netwerk, dan geldt dit voor al deze 4G 900/1800 masten.

Om ervoor te zorgen dat het netwerk van T-Mobile overal en onder alle omstandigheden topprestaties blijft leveren, heeft T-Mobile 4G reeds in de Randstad op de 900 MHz frequentie geactiveerd. Dit is een extra dekkingslaag bovenop de 4G-dekking op de 1800MHz frequenties. De 900 MHz gecombineerd met de 1800 MHz frequenties bieden een betere indoordekking. T-Mobile verwacht tegen het eind van het jaar 75 procent van de inwoners in Nederland te kunnen voorzien van de verbeterde indoordekking (4G op de 900 MHz).

'Wij zijn een groot voorstander van initiatieven die gericht zijn op het zoveel mogelijk capaciteit en snelheid te halen uit de bestaande 4G-netwerkinfrastructuur.'

Teus_van_der_Plaat_BTGTeus van der Plaat, woordvoerder Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG)

'Het initiatief van T-Mobile Nederland is daar een goed  voorbeeld van. Ook operators KPN, Tele2 en Vodafone zijn druk bezig met de uitrol van LTE carrier aggregatie.'

Wat Van der Plaat betreft, kunnen de operators in Nederland nog wel een stapje verder gaan in het uitnutten van 4G-technologie. Hij ziet daar nog veel mogelijkheden:

'Dan hebben wij het over geavanceerde technologieën waarmee 4G-netwerken van onder andere extra snelheid en betere dekking kunnen worden voorzien. Zoals Multi Beam, 4x4 of zelfs 8x8 LTE. In het buitenland wordt daarmee reeds geëxperimenteerd of in sommige gevallen, zoals in de Verenigde Staten gebeurt met 4x4 LTE door operator Verizon Wireless, zelfs al in bescheiden mate daadwerkelijk uitgerold'

In het geval van 4x4 LTE kunnen downloadsnelheden tot 600 Mbps worden bereikt, de nog snellere variant - 8x8 LTE – verkeert grotendeels nog in een testfase. Wel heeft de Amerikaanse operator Sprint eind juli dit jaar aangekondigd dat het in de loop van de laatste twee kwartalen van 2015 een begin gaat maken met het installeren van de benodigde antenne-infrastructuur om 8x8 LTE mogelijk te maken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.