‘Nederlandse markt mobiele telecomdiensten daalt licht’

FinancienDe Nederlandse mobiele netwerkoperators, waaronder Tele2 als nieuwkomer, genereerden samen een mobiele dienstenomzet van 1,24 miljard euro in het tweede kwartaal van 2015. Dit is een daling van 3,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. T-Mobile verloor de meeste inkomsten in de afgelopen twaalf maanden en als zodanig ook marktaandeel, terwijl KPN en Vodafone hun aandeel wisten te vergroten. Dat blijkt uit het Dutch Mobile Operators Q2 2015-rapport van marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2015 steeg de omzet uit mobiele diensten op basis van seizoensinvloeden in het tweede kwartaal met 2,6 procent. Op jaarbasis zwakte de daling af, vergeleken met de daling van 9,0 procent in Q2 2014. Deze verbetering was te danken aan een verminderde impact van de regelgeving wat betreft lagere tarieven voor gespreksafgifte. Ook was er sprake van een versnelling van de groei van het dataverkeer, die de daling van de inkomsten uit spraak deels compenseerde.

Uit het rapport blijkt dat T-Mobile de grootste daling van de omzet uit mobiele diensten laat zien, wat voornamelijk te wijten is aan het verlies van postpaid-klanten. KPN en Vodafone wisten hun omzet uit postpaid-diensten stabiel te houden of licht te verhogen, wat grotendeels de daling in de prepaid-omzet compenseerde. Op jaarbasis verhoogde KPN zijn aandeel in de omzet uit mobiele diensten met 1,2 procentpunten, waardoor het met ongeveer 42 procent marktaandeel de grootste blijft. Vodafone wist ook zijn marktaandeel te laten groeien, namelijk met 0,8 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling van de dienstenomzet van T-Mobile heeft geleid tot een verlies van 2,1 procentpunten, naar een marktaandeel van 22 procent in Q2 2015. De vierde en kleinste speler, Tele2, behaalde een marktaandeel van ongeveer 3 procent.

Voor heel 2015 verwacht Telecompaper dat de dienstenomzet van de Nederlandse mobiele netwerkoperators bijna 4 procent zal dalen naar 4,9 miljard euro. Voor de periode 2014-2019 zal de Nederlandse markt naar verwachting een negatieve, gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,5 procent laten zien, tot een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro in 2019. Deze voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de concurrentie verder zal toenemen met vier operators op de markt en dat de groei in data-inkomsten de daling van de inkomsten uit spraak niet volledig zal compenseren. Andere negatieve factoren zijn de vertraagde invloed van de economische recessie, het toenemend gebruik van Over The Top- en wifi-diensten en mogelijk verdere wijzigingen in de regelgeving.

Alejandra van de Roer, Research Analyst en schrijver van het rapport:

'De breuk in de regelgeving wat betreft gesprekafgifte en de sterke groei in dataverbruik heeft de druk op de inkomsten van de mobiele operators verlicht, maar de concurrentie blijft hevig. T-Mobile veranderde zijn prijzen aan het begin van dit jaar, maar het blijft in een moeilijke positie omdat de andere drie operatoren ook actief zijn op de vaste markt en samengestelde pakketten kunnen aanbieden. Tele2 zal waarschijnlijk ook zijn tarieven veranderen, nadat het de migratie van al zijn klanten naar het eigen netwerk heeft voltooid. Dit zou verdere prijsdruk op de markt kunnen brengen.'

De Nederlandse markt telde in totaal 20,5 miljoen simkaarten aan het einde van juni 2015, inclusief de vier operators en de MVNO’s (Mobile Virtual Network Operators, telecomaanbieders zonder een eigen netwerk) en exclusief Machine-to-Machine communications (M2M). Dit is een lichte stijging van 1,0 procent in de afgelopen twaalf maanden. De groei kwam vooral uit de stijging van het aantal postpaid-klanten, met name bij Vodafone en KPN. De mobiele penetratie steeg in Q2 naar 121,5 procent. Telecompaper verwacht dat de markt de komende vijf jaar zal groeien met ongeveer 1 miljoen simkaarten, naar ongeveer 21,5 miljoen in 2019 (exclusief M2M).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.