Onafhankelijke Duitse test mobiele netwerken in Nederland uitgevoerd

Providers_zendmastGisteren is het eerste P3 connect Mobile Benchmark Nederland  rapport gepubliceerd. Het rapport vergelijkt op een objectieve wijze de prestaties en kwaliteit van de Nederlandse mobiele netwerken vanuit het perspectief van de eindgebruiker. De test resultaten laten drie netwerken zien die zeer goed scoren in vergelijking met andere landen – met Vodafone en KPN nek-aan-nek met hun uitzonderlijke goede prestaties en Tele2, die duidelijk laat zien ambities te hebben om op vergelijkbare hoogte te komen.

De test richt zich vooral op een zogenaamd 'drive test-based’ analyse van spraak- en datadiensten op 4G (LTE) smartphones. Het is de bedoeling om deze benchmark jaarlijks te publiceren in Nederland, in samenwerking met Connexie, een titel van de in telecommunicatie-sector gespecialiseerde uitgeverij Channel. De benchmark wordt gebaseerd op de resultaten van uitvoerige en volledige testen die ieder jaar zullen plaatsvinden.

Benchmark

De P3 connect Mobile Benchmark NL is uitgevoerd door het grootste Europese telecommunicatie magazine connect en de internationale leider in mobiele benchmarks P3 Communications, die al sinds 1993 partners zijn bij het ontwerpen, uitvoeren en publiceren van de connect netwerktest in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Alleen al in 2014 heeft P3 Communications 40.000 meeturen verzorgd in 42 verschillende landen op vijf continenten, waarbij zijn meetwagens bijna 1.000.000 kilometer hebben afgelegd. Voor de eerste mobiele netwerktest in Nederland zijn per netwerkbedrijf de gegevens 200.000 gesprekken en bijna 30.000 datasessies verzameld binnen de testperiode van half mei tot half juni 2015. Om deze metingen uit te voeren, is gebruik gemaakt van speciale meetapparatuur, ontwikkeld door het consultancy, engineering en testbedrijf P3 Communications. Ongeveer 61 procent van de metingen zijn uitgevoerd in de grote steden terwijl de overige 39 procent in kleinere steden, dorpen en op de weg is gedaan. Alles bij elkaar omvat het geselecteerde testgebied ongeveer 3,5 miljoen mensen in Nederland.

Uit deze benchmark test komt duidelijk naar voren dat de drie geteste netwerken bijzonder goed presteren in het testgebied. Dit is mede te danken aan de gevoerde netwerkstrategie en de door operators gedane investeringen in de infrastructuur.

Spraak

De spraakdiensten zijn getest door het meten van smartphone naar smartphone gesprekken. Het succesvol tot stand brengen en beëindigen van deze gesprekken is geëvalueerd en tevens de spraakkwaliteit van het tweezijdige audiokanaal. Met betrekking tot spraakdiensten in grote steden laten Vodafone en KPN zeer goede resultaten zien met succespercentages van 99,0 procent en 98,7 procent. Het percentage 98,1 voor Tele2 is iets lager, maar gezien de status van de netwerk rollout zijn deze resultaten nu al veelbelovend.

Data

Datadiensten zijn getest door te browsen naar de populairste webpagina’s en speciaal gedefinieerde statische testpagina’s, door bestanden continue te up- en downloaden en door YouTube video’s in zowel SD als HD kwaliteit af te spelen. De prestaties bij het up- en downloaden zijn beoordeeld op succesratio’s en snelheid. Bij de YouTube testen is tevens gekeken naar het aantal afspeelpogingen zonder interrupties. De resultaten laten zien dat Vodafone en KPN topprestaties leveren met succesratio’s in veel gevallen boven de 99 procent in grote steden, kleinere steden en onderweg.

In deze nek-aan-nek race komen Vodafone en KPN over de streep met een score die duidelijk beter is dan de netwerken in andere landen. Met nipt twee punten meer is Vodafone de winnaar van deze benchmark en ontvangt het ‘best in test’ keurmerk, dankzij een zeer goede spraakdienst in de grote steden en de hoogste betrouwbaarheid bij het streamen van YouTube video’s.

KPN, de grootste operator in Nederland, blinkt uit in de kleinere plaatsen en op wegen en laat hiermee zien een zeer goede dekking te hebben in heel Nederland. Het 4G-only netwerk van Tele2 is nog in ontwikkeling, maar laat voor bepaalde testen nu al een topprestatie zien. Verder geldt dat Tele2 resultaten haalt die op dit moment beter zijn dan buitenlandse netwerken. Het is interessant om te zien waar Tele2 zal staan wanneer het netwerk volledig is uitgerold en Voice over LTE de standaard wordt.

Cees de Zeeuw, Regionaal Directeur Benelux P3 Communications:

'In deze eerste benchmark hebben we de spraak- en data diensten van Tele2, KPN en Vodafone getest. Als Nederlander ben ik er trots op om te kunnen zeggen dat onze Nederlandse netwerken tot de beste in Europa behoren.'

Pieter Waasdorp, hoofdredacteur van het tijdschrift Connexie, legt uit:

'Het is heel belangrijk dat onze testresultaten de smartphone ervaring van alle gebruikers laten zien. Daarom hebben we niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam getest, maar ook in de minder bevolkte gebieden van het land en op de weg. Door elk jaar een nieuwe benchmark uit te voeren, zullen we de netwerkevolutie kunnen volgen om te laten zien wat er mogelijk is en wat er aan komt.'

Bernd Theiss, redacteur van het Duitse magazine connect:

'Deze eerste mobiele netwerk test van connect, Connexie en P3 Communications in Nederland laat drie netwerken zien die het zeer goed doen zeker ook in een internationale vergelijking.'

T-Mobile Nederland

'Helaas kunnen we geen resultaten van T-Mobile laten zien in deze eerste P3 Connect mobile benchmark', aldus P3.

Gedurende de meetperiode in mei-juni 2015 was T-Mobile midden in een grootschalige modernisering van hun netwerk, waardoor de meetresultaten geen eerlijke representatie zouden geven van de normale prestaties van T-Mobile. T-Mobile zegt voorstander te zijn van dergelijke publieke metingen, maar kon de moderniseringsactiviteiten niet meer uitstellen of stil leggen gedurende deze periode.

BTG

'Als je altijd in een Michelinsterrenrestaurant eet, dan ga je die vanzelf met elkaar vergelijken. Dat doen we in Nederland eigenlijk ook het gebied van op mobiele netwerken. Het is bekend dat dekking in Nederland veel beter is dan in landen als Duitsland en Frankrijk.'

Teus_van_der_Plaat_BTGTeus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG)

'Aan de andere kant weet iedere mobiele beller in Nederland weer plekken aan te wijzen waar men geen of een slechte verbinding heeft', relativeert Teus van der Plaat.

Ondanks het feit dat operator T-Mobile Nederland niet heeft meegewerkt aan de P3 Communications-test, zegt BTG-zegsman Teus van der Plaat dat er toch het een en ander over de kwaliteit van diens netwerk uit de benchmark kan worden afgeleid:

'Dat Tele2 relatief goed scoort, komt omdat men voor fall back (CSFB) gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile. Alle Tele2 mobiele telefoongesprekken verlopen in Nederland via de infrastructuur van T-Mobile. Dus de score van Tele2 op dat gebied zegt ook iets over de huidige kwaliteit van het T-Mobile netwerk. Overigens is die operator hard bezig zijn infrastructuur te verbeteren, met name door inzet van door hen verkregen 900 Mhz frequenties voor zowel spraak als data (4G). Wij vinden het interessant om te zien hoe een dergelijke meting er volgend jaar uit zal zien, zeker als dan waarschijnlijk ook VoLTE in Nederland zijn intrede heeft gedaan.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.