Cisco en Apple mikken samen op zakelijke markt

Apple_logoApple probeert verder grip te krijgen op de zakelijke markt. Het bedrijf heeft hiertoe nu een samenwerking aangekondigd met de netwerkgigant Cisco. Eerder is Apple al een dergelijke verbintenis aangegaan met het ICT-concern IBM, met onder andere als doel zakelijke apps voor iOS geschikt te maken.

Eén van de doelen van de kersverse samenwerking tussen Apple en Cisco, is het ‘iPhone- en iPad-vriendelijker’ maken van Cisco hard- en software. Dat strekt zich uit van Cisco’s ‘klassieke’ Voice over IP-telefoons en netwerkrouters en –switches tot videoconferencingsoftware en –diensten.

Apple kan op zich wel een opsteker gebruiken als het gaat om het zakelijk gebruik van zijn iPad-tablet computer. Bij de Foto_MacBook_iPhone_iPadpresentatie van zijn jongste kwartaalcijfers is duidelijk geworden dat er een eind is gekomen aan de bijna ongeremde groei in de verkoop van deze apparaten. De samenwerking met Cisco en IBM zou de fabrikant een betere kans geven om te verder te kunnen doorgroeien in de (groot)zakelijke markt.

Saillant detail is overigens dat Apple voorheen zowel met IBM als met Cisco minder dan goede banden had. Met de laatstgenoemde heeft het bedrijf een kleine acht jaar geleden (daags na de introductie van de eerste Apple iPhone) zelfs een verbeten juridische strijd geleverd. Cisco claimde destijds eigenaar te zijn van de naam ‘iPhone’. Later dat jaar is het tot een schikking – voor een onbekend bedrag - tussen de twee ondernemingen gekomen.

Een toenadering tussen deze twee grote marktpartijen wordt door de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) op zich toegejuicht, stelt Teus van der Plaat, woordvoerder BTG.

Teus_van_der_Plaat_BTG'Wij staan positief tegenover elk streven dat tot doel heeft allerhande soorten systemen beter op elkaar aan te laten sluiten. Veel BTG-leden hebben apparatuur en software van zowel Cisco als Apple in hun productportfolio. Naar onze mening zou samenwerking tussen dit soort grote producenten echter wel gebaseerd moeten zijn op het gebruik van open standaarden. Er moet geen sprake zijn van het creëren van zogenoemde ‘gesloten’ oplossingen voor interoperabiliteit waardoor afnemers nog steeds het risico lopen om in een ‘vendor lock in’-situatie belanden. De praktijk moet, wat ons betreft, uitwijzen of de Apple-Cisco samenwerking succesvol zal zijn. Wij wachten even af. Enige scepsis is hier, naar onze mening, op zijn plaats: de soortgelijke samenwerking tussen IBM en Apple heeft immers niet het doorslaande succes opgeleverd dat beide betrokken partijen oorspronkelijk hadden verwacht.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.