‘Markt voor vaste telefonie in Nederland blijft krimpen’

fotos whats next 16-04-2015-19In het tweede kwartaal van 2015 daalde het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland met 1000 lijnen naar 6,279 miljoen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van het Nederlandse marktonderzoeksbureau Telecompaper. De zogenoemde ‘traditionele telefonie’ bleef eveneens een neergaande lijn tonen, respectievelijk 5,4 procent minder voor PSTN en 1,1 procent minder voor WLR (Wholesale Line Rental). De groei van 0,9 procent van digitale telefonie naar 5,427 miljoen aansluitingen kon deze daling niet compenseren.

De grootste aanjager voor groei van digitale telefonie was VoIP via glasvezel: plus 5,4 procent in het tweede kwartaal. Tegelijkertijd groeide DSL-VoIP met 0,9 procent naar bijna 2,05 miljoen aansluitingen, waarmee de grote marketingacties voor triple play-diensten door Vodafone en KPN (inclusief diens merken Telfort en XS4ALL) hun effecten laten zien. De groei van DSL- en glasvezel-VoIP was voldoende om een daling van 0,8 procent in het aantal VoIP-lijnen via kabel naar bijna 2,67 miljoen te compenseren.

'Het verlies van marktaandeel door de kabelaars bevestigt onze analyse dat er een verzadigingspunt is bereikt ten aanzien van het maximaal te verkopen vaste telefoonlijnen.'

Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en schrijver van het rapport

'Telefonie voor 1,45 euro als goedkope toevoeging aanbieden, wat Ziggo in april is gaan doen, heeft nog geen positief effect gehad op het aantal vaste telefonieaansluitingen.'

Telecompaper verwacht dat een soortgelijk verzadigingseffect zal gaan optreden voor glasvezel in 2015 en voor DSL in 2017. De gemiddelde groei per jaar voor de periode 2015 tot en met 2019 zal daardoor 0,1 procent bedragen.

Het kwartaalrapport bevat ook een inschatting van de omzet uit vaste telefonie voor de massamarkt (consumenten en SOHO). Voor het tweede kwartaal is die omzet 303 miljoen euro, een daling van 1,8 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Het Dutch Fixed Telephony Market 2015 Q2-rapport bevat ook een gedetailleerde voorspelling voor ontwikkelingen in de omzet uit vaste telefonie voor de periode 2015-2019, inclusief verwachte marktaandelen per technologie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.