Startup belooft smartphone met intelligent cloud-tintje

androidEen smartphone met een stevige hoeveelheid opslagruimte in de cloud. Het is een project dat op dit moment via de crowdfunding website Kickstarter.com een financieel steuntje in de rug krijgt. De op het Android-besturingssysteem werkende ‘Robin’, zoals het apparaat door de fabrikant Nexbit is gedoopt, herbergt niet alleen 32 GB interne opslagcapaciteit, maar biedt ook nog eens 100 GB ‘in de cloud’. Het apparaat moet in februari 2016 ‘in enkele landen’ op de markt gaan komen.

De ‘Robin’ onderscheidt zich met name van de concurrentie door de mogelijkheid om 100 GB aan data in de cloud op te slaan. Daarbij is het verschil tussen ingebouwde en online opslag voor de gebruiker ‘niet te merken’, zo belooft fabrikant Nexbit. Hiermee zegt het bedrijf zich op positieve wijze te onderscheiden van concurrenten met cloud-opslagmogelijkheid, zoals de Apple iPhone. Om dat te bereiken, heeft Nexbit speciale technologie ontwikkeld voor de manier waarop gegevens worden weggeschreven. De overige specificaties van de rechthoekige smartphone zijn ‘courant’ met als de meest in het oog springende kenmerken een 5,2-inch kleurenaanraakscherm (1080 pixels), een Qualcomm Snapdragon 808-processor (hexacore), twee stereo-luidsprekertjes én de mogelijkheid om via de 13 MP-achterzijde camera foto’s in het professionele RAW-bestandsformaat weg te schrijven. De productie van de Robin is in handen van de Chinese fabrikant Foxconn, die onder andere de iPhone-smartphones voor Apple vervaardigt.

Foto: www.kickstarter.com

Foto: www.kickstarter.com

De Robin gebruikt de cloud opslag met name als backupmedium, zo blijkt uit de documentatie van het apparaat. Volgens Nexbit is de zelfontwikkelde software in staat om te ‘zien’ welke apps en bestanden frequent worden gebruikt door de smartphone-eigenaar. Die blijven zoveel mogelijk op de telefoon staan. De minder vaak geraadpleegde apps en data worden vervolgens automatisch naar de cloud verplaatst. Dat wordt overigens alleen gedaan als het apparaat aan het lichtnet ‘hangt’ en via een wifi-connectie met het internet is verbonden. Hiermee worden de mobiele databundels van gebruikers gespaard. De in de cloud opgeslagen apps kunnen overigens, zo belooft Nexbit althans, altijd direct via de smartphone worden gestart.

Via Kickstarter.com heeft fabrikant Nexbit inmiddels 581.609 dollar op weten te halen voor zijn ‘Robin’. De beoogde financiering van 500.000 dollar is daarmee ruimschoots binnengehaald. Naar het zich laat aanzien, kan Nexbit echter op nog meer geld rekenen: de intekenperiode op Kickstarter.com verloopt pas over 29 dagen. Wie voor die termijn intekent, heeft de (sim-lock vrije) Robin voor 299 dollar in zijn bezit. Na de Kickstarter-campagne gaat de verkoopprijs omhoog naar 349 dollar. Het is onduidelijk of die prijs hetzelfde is voor de twee beoogde kleurenvarianten van de telefoon (‘mint’ en ‘midnight’).

Achter Nexbit zitten de nodige veteranen uit de mobiele telefoon-industrie. Zo zijn er twee ex-topmannen van Google (uit de Android-divisie) én de voormalige baas van de ontwerpafdeling van de Taiwanese smartphonemaker HTC bij het bedrijf betrokken. Eén van de ex-Google-medewerkers heeft onder andere borg gestaan voor het energiemanagement in het Android-besturingssysteem.

Meer informatie en introductievideo >>

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.